ФОКАЧА С КВАС
Няма по-пъстър сезон от есента. Картинката през прозореца е нашарена с цветни боички. Слънцето ласкаво топли и раздава щедро още настроение. Узряват сочни плодове и всички се готвят за дългата и люта зима. Красив сезон за вдъхновения.
Аз откривам есента с една класическа фокача, червено вино и италианско настроение.
И преди съм споделяла рецепти с квас, както и че не са чак толкова трудни и времеемки, колкото изглеждат на пръв поглед.
За тези от вас, които имат желание, но все още малко познания и опит, оставям линк към основната статия как да си отгледате квас у дома. Аз самата съм начинаещ в квасотворчеството и в описанието запознатите ще забележат, че заобикалям доста от техническите процедури, но все пак съм доволна от крайния резултат и вкус.
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
за една малка фокача (19 х 15 см тавичка)
➤ 1½ ч.ч брашно от бяла спелта
➤ ½ ч.ч вода (изворна)
➤ 2 с.л. квас
➤ щипка сол
➤ чери домати
➤ босилек
➤ розмарин
➤ зехтин
➤ маслини
Квасът се захранва няколко часа преди замесването на тесто. Когато е най-активен (удвоил или утроил размера си), замесваме тесто с брашното и малко вода (при нужда). Оставяме на стайна температура.
След 30 минути премесваме. След още 30 минути добавяме сол и отново премесваме. След час премесваме и оставяме да втаса в хладилник за 6 часа.
Готовото тесто поставяме в подходящ съд с хартия за печене. Разстиламе на дъното, намазваме със зехтин, добавяме продукти по желание, подправки и печем на 200°С.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- Рецептата може да се изпълни със стандартно тесто, замесено с мая и брашно по избор. А ако понякога попаднете в ниво "супер мързел", като мен, може да си купите и прясно замесено тесто от някоя пекарна. Мммм....вкусотия.
Отзиви