За мен
Аз съм Силвия: авторът, фотографът и дизайнерът на всичко, което виждате в страничката ми във Facebook, Instagram и тук в този блог.
Много обичам да експериментирам в кухнята, имам страст към десертите – и в приготвянето, и в консумирането им. Винаги съм проявявала интерес към готвенето вкъщи. За мен то е начин да се разтовариш от сивото ежедневие, да покажеш отношение на топлота и уважение към близките, с нещо домашно приготвено. Същевременно не обичам да прекарвам целия си ден в кухнята.
В страничката ми във Facebook и в блога на почит е любовта към храната във всичките ѝ форми, за всеки вкус и диета. За мен е много важно децата и ние самите да се храним с качествени продукти и да създадем правилната култура на хранене. Същевременно вярвам, че децата ни ще живеят в същия свят, в който и ние и ще се сблъскват със същите „опасни, нездравословни, вредни“ неща в него и ние няма как да го избегнем. Смятам също, че хора без здравословни проблеми не би трябвало да изключват напълно определени храни от менюто си, само защото не са най-полезните.
С две думи: не обичам крайностите. Затова тук винаги ще има място за стандартни и за здравословни рецепти. Целта ми е да търся баланса в храненето и да съм полезна на хората с различни вкусове.
Повечко за мен
Вече съм го споменавала, но….да! Тотален control freak маниак. Обичам да имам подробен план за всичко, да съм подготвена и оборудвана за всякакви ситуации. Перфекционист съм. Старая се да изпипвам всичко, което правя, въпреки че това ми коства „нещата да се случват“ по трудния начин.
Кулинар-любител съм. Нямам професионална подготовка и не претендирам, че съм най-добрата.
Имам страст към науката и биологията, природата. С това и се занимавам, в живота отвъд страницата-блог. Имам докторска степен по екология. Отделих 8 години за висше образование и съм горда с това!
Имам страшно много хобита (спорт, рисуване, хендмейд нещица, пътешествия) и обичам да отделям време за всяко. Поправка…Отделях! Сега вече гледам да отделя време за баня и сресване на косата.
Как се роди идеята за тази страничка?
С раждането на сина ми, Борил.
Да си майка е толкова много неща…и наистина трябва мигом да се превърнеш в най-добрата си версия, в името на това дете. Когато настъпи момента за захранване моята мания за подготoвка наостри уши….и падна едно четене. (тук една голяма скоба: нали знаете израза „колкото по-малко знаеш, по-добре“. Е, за мен не важи. Аз не се плаша от знанието, а точно от обратното. Мога да гледам и чета най-ужасните и стряскащи неща за бременност, раждане, отглеждане на деца, спешни състояния при деца, болести и т.н. без това да ме плаши. Такава информация няма да ме напрегне, разтревожи или вкара в нездравословни размишления. При мен важи „ колкото по-информирана, толкова по-спокойна“. Предпочитам да съм подготвена и за хубавото и за лошото. Знам, знам! Странна съм и няма как да се предвиди всичко.
Обратно към захранването: в началото ми се виждаше като необятния космос. Толкова много правила, препоръки, методи. Ако грешките и проблемите в захранването, в поколението на родителите ни e било в липсата на информация, то при нас трябва да е в наличието на много източници на информация. Това, което със сигурност бях решила е, че сама ще приготвям храната за Борил. И така… търсех и измислях идеи как да предложа разнообразие, вкус и визия (ако аз не бих го яла, не бих го дала и на детето си). А за себе си търсех и улеснение. Така се родиха много семейни рецепти. Накрая реших, че всички тези познания и натрупани умения трябва да бъдат споделени, а ние умеем да разказваме истории в чинийка.
Със създаването и поддържането на страницата си във Facebook и отскоро на този блог, не претендирам, че съм перфектен кулинар или перфектна майка, просто защото перфектността и „най-доброто“ са твърде относителни неща – нещо, което за някого е страшно хубаво – за друг може да не е! Смятам че кулинарните блогове и странички подобни на моята са модерният вид на тетрадките с рецепти – като тези, които имаме от майките си. Те са с пожълтели или поизкъсани листи от постоянна употреба… Изпълнени са с почерк и завъртулки! А онази миризма която имат – тя напомня на домът и времето, когато сме били деца. Когато сме чакали нетърпеливо да хапнем от мамините гозби и сладости или да бръкнем с пръст в купата с тестото, да оближем бъркалките на миксера със сметана.
Надявам се, че тук ще откриете своите любими рецепти, ще бъде място от където да черпите идеи, да получавате ценна информация и не на последно място, където ще можете да погледнете на майчинството с голяма доза хумор.