ВЕГАН КЮФТЕТА С ЦВЕКЛО И ЛЕЩА
ВНИМАНИЕ!!!
Тази рецепта води до пристрастяване и инвазия във вашия гардероб на малки, зли същества, които прекрояват дрехите ви във все по-малък размер, всяка вечер. Известни са още като калории!
След толкова дъждовни седмици се оказа, че се нуждая от нов гардероб. Изядох поне един минимаркет, хора. За разкаянието и изгорени калории ще си говорим друг път. Сега ви споделям мистериозната рецепта от сторитата ми. Това са виновниците за поне +0.5 кг. Опитах такива веган кютенца скоро в един ресторант и от тогава не съм спряла да ги приготвям. Страшно ми харесаха, а най-важното е, че на Бори също се осладиха. От там се роди мерака и инициативата за домашно приготвения вариант. А в кулинарната половинка на тези кюфтенца, аз просто се влюбих! Веган майонеза с кашу! Жестока комбинация!
П.С. Калориите при мен се получиха не от качеството, а от количеството!
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
за 8-10 бр.
за кюфтетата:
➤ 1 глава червено цвекло
➤ 250 гр. червена леща
➤ 4 с.л. галета
➤ 4 с.л царевично брашно
➤ сол и пипер
за майонезата:
➤ 200 гр. сурово кашу
➤ сокът на половин лимон
➤ 1 скилидка чесън
➤ ½ ч.ч вода
➤ сол
➤ черен пипер
на кюфтетата
Увийте цвеклото във фолио и изпечете за около 40 минути във фурна на 200 градуса. Проверете готовността с вилица. Изпеченото цвекло оставете да се охлади, след което го обелете и нарежете. Измийте и сварете лещата. След като е готова, отцедете много добре. Добавете я в кухненски робот, заедно с цвеклото и подправките. Блендирайте добре. Прибавете галета и част от царевичното брашно, за да се получи сравнително гъста смес. Разбъркайте добре и от получената „кайма“ оформете кютенца. Оваляйте ги в останалото царевично брашно и запържете на тиган или изпечете във фурна.
на майонезата
Кашуто се накисва за 12 часа във вода, след това се отцежда. Добавете всички съставки в блендер и разбийте на висока скорост докато се получи гладка смес. Ако е необходимо добавете още вода, подправки и лимонов сок на вкус.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- Рецептата без майонезата е подходяща за бебета 8+ месеца. В пълния вариант може да предложите след 1 година или според етапа и метода на захранване.
- Лещата може да се замени с боб, нахут или киноа.
- Майонезата може да се приготви от почти всякаква сурова ядка.
Отзиви