БОЛОНЕЗЕ С КИНОА



Още в началото на захранването на сина ми бях решена да се храним заедно на масата. Това е социално умение, на което държах да го науча. Разбира се, за да се случи това, трябва храната и на двама ни да е готова по едно и също време. От там оптимизирах готвенето и се стремях да е нещо за цялото семейство, което да е подходящо и за него.
Преди да изпълня тази рецепта, в главата ми вече се въртеше "киноа" като основна съставка. Вместо да ядем блудкави и скучни салати, реших да направя забавно, здравословно ястие с киноа, на което и двамата наистина да се насладим. То е чудесен начин да въведете месо и да добавите супер доза протеини към бебешкото меню. И това не само е здравословно и питателно блюдо, но е и невероятно лесно за приготвяне.
Просто хвърляте всичко в тигана и това е. Дори и да решите да приготвите киноата направо в тигана, това не променя вкусовите качества.
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!

➤ 100 гр. телешка кайма (прясно смляна от 100% телешко месо, без подправки и адитиви)
➤ домати на кубчета (използвах домашно консервирани, но може и с пресни белени домати)
➤ 1 малък морков
➤ 1/2 малка глава лук
➤ 1/2 ч.ч. киноа (сварена)
➤ зехтин

Киноата се измива и накисва за 2-3 часа. След това се сварява във вода с малко масло, по желание.
Зеленчуците се задушават в малко зехтин на слаб огън, след това се добавя каймата, а накрая и доматите.
Доливаме доматен сок или вода, ако е необходимо и ставяме да ври 15 минути, или до омекване на зеленчуците. Накрая прибавяме и сварената киноа и оставаме за още 5 минути на слаб огън.
Както споменах по-горе, може да обърнете реда на приготвяне и да помързелувате още. Задушавате зеленчуците, после каймата. Добавяте киноа и вода.
*БЕЛЕЖКИ:
- Тази рецепта по състав и текстура е предназначена за деца около 9-ти месец. За по-големи деца и възрастни пък е чудесна плънка за чушки, тиквички и патладжан. Просто увеличете количествата, добавете подправки и още зеленчуци по ваш вкус, а след това запечете във фурна.
Отзиви