РИБА ПЛАКИЯ
В тази седмица продължавам да ви споделям рецепти за предстоящите великденски празници. Този път ви избрах ястие за празничната трапеза на Цветница.
Според традицията масата трябва да е отрупана с най-разнообразни постни блюда. След Благовещение, Цветница е вторият голям празник в дните на Великия пост, в който е разрешено и яденето на риба.
Затова днес ще ви споделя идея за празничен обяд за мъниците, а и за цялото семейство.
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
за 2-3 детски порции
➤ 130 гр риба (аз ползвах пастърва)
➤ 1 с.л. ориз
➤ 1/2 малка глава лук
➤ 1 малък морков
➤ 1 червена чушка
➤ 1/2 стрък целина
➤ 1 с.л. лимонов сок
➤ 1 скилидка чесън
➤ магданоз
➤ домати на кубчета
➤ зехтин
➤ щипка червен пипер
➤ сол
Рибата се запича леко на тиган. Достатъчно, за да накъсаме на парчета. Оризът се измива и накисва предварително, за поне 1 час.
Всички зеленчуци се нарязват на ситно и заедно с рибата се задушават в тенджерка с малко зехтин. След като омекнат зеленчуците се налива вода и се добавя ориза, а после и доматите. Оставаме да ври още 20 минути или до пълното омекване на ориза и зеленчуците.
Накрая се прибавят подправките и лимоновия сок.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- Рецептата е подходяща за деца, при които е въведена риба. Може да се предложи на 7 месечна възраст, след въвеждането на месо.
- При малките деца пропуснете солта и подправките.
Отзиви