ДОМАШНА ПИЦА С КВАС





Преди време ви споделих, че съм начинаеща в квасотворчеството. В началото си мислех, че няма начин майка с бебе да меси хляб с квас. Технологията ми се виждаше адски сложна, пипкава и времеемка. Аз обаче намерих начин как да си улесня живота, да не меся с часове и същевременно с Бори да си хапваме хубав, домашен хляб или пица като тази. Разбира се, има още много какво да се желае в моето "творчество", но аз съм доволна от резултатите си за сега.
Ако сте пропуснали поста ми с рецептата как първо да отгледате домашен квас, може да го намерите тук.
Ето и моят супер мързелив вариант за домашна пица с квас.
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!

за 2 мини пици (с диаметър 12 см):
➤ 3 с.л. квас (моят е от ръж и спелта)
➤ 1½ ч.ч. пълнозърнесто брашно
➤ около 40 мл вода
➤ пуешко филе
➤ 3-4 маслини (обезсолени)
➤ 1 с.л. доматено пюре
➤ 20 гр. кашкавал (настърган)
➤ 1 ч.л. крема сирене

Квасът се захранва няколко часа преди замесването на тесто. Когато е най-активен (удвоил или утроил размера си) замесваме тесто с брашното и малко вода. Оставяме на стайна температура.
След 30 минути добавяме кваса и премесваме. След още 30 минути добавяме сол и отново премесваме. След час премесваме и оставяме да втаса в хладилник за 6 часа.
Готовото тесто поставяме в подходящ съд с хартия за печене. Намазваме с доматено пюре и добавяме продукти по желание.
Печем на 200 °С.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- Месенето тук не е като месене на традиционно тесто с мая. В случая говорим за няколко прегъвания или "разбърквания" с ръка на тестото. То е много лепкаво и по-тежко, когато се приготвя с брашна като лимец, ръж, спелта, каквито аз използвам.
- Процесът на приготвяне на тестото изглежда безкрайно дълъг, но разпределен във времето не се усеща. Всяко премесване не ми отнема повече от 5 мин. Но трябва да предвидите, че на едният ден си подготвяте тесто, а на другият ден печивото. Поне при мен е така с малко дете.
- Ако цялата тази работа с кваса ви се вижда още много далечна за способностите ви, винаги може да опитате рецептата с традиционо тесто.
- Ако въобще вариантът за месене и домашно тетсто не ви се вписва в графика с бебе, опитайте рецептата с лаваш (арменски хляб, който се продава във хранителните вериги). Използвайте лаваша за кора/основа на вашата пица.
Отзиви