ПИЛАФ С ПАТЛАДЖАН



Тези, които ме познават или следят страничката ми, знаят че си падам малко странна птица. В мен е цялата палитра на емоции и на действия, които човека познава. А понякога съм си най-обикновена и много скучна! Обаче в подкрепа на страностите ми, ви споделям, че имам и много смахнати вкусови предпочитания.
Например НЕ ям домати! Хах! Да, не обичам домати в салата, иначе доматено пюре и сосове консумирам. Не търсете логика, няма такава! Ку-Ку! Не ям още дреболии, агнешко, леща (освен червена), чушки на манджа, патладжан, лозовите и зелеви сарми беля (не ме кефят тези листа бе), риба (определени видове) проядох преди 5-6 години. Списъкът е дълъг и би било по-лесно да кажа какво ям, но за друго са тези пледуарии.
Стремя се малкия да не унаследи всички откачени навици от майка си, затова му предлагам всякакво разнообразие от храни, дори и такива, които не харесвам. И за сега ми се получава.
Оказва се, че синчето е голям фен на патладжана и трябваше бързо да измисля интересни начини за предлагане.
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!

за около 400 гр. ястие (или 2 детски порции по 200 гр.)
➤ 1/2 ч.ч. булгур
➤ 1 бр. патладжан (малък)
➤ 1 глава стар лук
➤ 1 връзка пресен лук
➤ 1 скилидка чесън
➤ 150 гр домати от буркан или пресен, обелен
➤ домата
➤ магданоз
➤ сол
➤ зехтин
➤ черен пипер
➤ червен пипер

Булгурът се измива и накисва в гореща вода за 30 минути. След това се сварява докато омекне (15-20 мин.) Патладжанът се обелва и нарязва на кубчета. Запичат се във фурна с малко зехтин.
В тиган запържваме лука и чесъна нарязани на ситно, след това добавяме доматите. Подправяме и готвим още десетина минути. Накрая събираме и смесваме всички компоненти (булгур, патладжан и сос).
Сервираме със ситно нарязан пресен зелен лук и магданоз.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- За възрастни: добавете повече чесън и люти чушки. Аз добавям и морков.
- Патладжанът може и да се запържи (но това е недравословният вариант и по-тежък).
- Патладжанът се предлага след 8-мия месец за бебета, в малки количества. След годинката може да се увеличи количеството.
- Може да се пасира за по-малките дегустатори.
Отзиви