КЮФТЕНЦА ОТ ЧЕРВЕН БОБ НА ФУРНА
Днес менюто на Бори е съобразено с нашето или май беше обратното? Добре, че е детето да ни завръща от "изкушенията". Обядът е вкусен, полезен, здравословен! Кюфтенца от червен боб на фурна. И то без яйце, което ги прави подходящи и за най-малките. Ако се чудите защо да изберете бобови култури във вашето и детско меню, ви припомням някои от неговите полезни свойства:
- В белият зрял боб се открива минералът молибден. Той е полезен за доброто здраве, защото е в състояние да активира няколко детоксикиращи ензими. В това число се включват алдехид оксидаза и сулфит оксидаза.
- Фасулът има нисък гликемичен индекс, съответно намаля риска от поява на сърдечно-съдови болести и захарен диабет в зряла възраст.
- Той оказва ефект върху нивата на кръвната захар, намалявайки ги.
- Спомага за регулиране на теглото, тъй като притежава способността да създава алфа-амилаза инфибитори. Те са популярни с това, че отлагат абсорбацията на въглехидрати. По този начин не допускат да се трупат телесни мазнини.
- Фасулът е богат на фибри, които не загубват свойствата си, дори и след сготвяне. В допълнение, фибри се съдържат както в кожата, така и в месото на фасула.
- Бобът е един от най-богатите растителни източници на протеини. Само 100 г варени бобени зърна съдържат почти 9 грама протеин, което представлява 27% от общото съдържание на калории.
- Бобът е богат на желязо, фолиева киселина, калий, манган, мед, витамин К1, изофлавони и др.
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
за 10-12 кюфтенца:
➤ 400 гр. сварен червен боб
➤ 100 гр. галета
➤ 2 с.л. зехтин
➤ 4 стръка магданоз
➤ 1/2 морков
➤ 1/2 червена чушка
➤ 1 малка глава лук
➤ 1 ч.л. чубрица
➤ червен пипер и сол по желание
Зеленчуците се нарязват на дребно и се задушават за няколко минути в зехтина. След готовност към тях се добавят боба и подправките.
Всичко се разбърква добре, а сместта се намачква до получаването на "кайма". С мокри ръце оформяме кюфтета, които овалваме в галета (по желание).
Печем в тавичка с хартия за печене. Печените кюфтенца са по-сухи и е подходящо да се поднесат с някакъв млечен сос или лютеница.
За любителите на по-малко здравословните варианти може и да ги изпържите.
Отзиви