РОДОПСКИ КЛИН СЪС СПАНАК
С наближаването на Великденските празници, още от мисълта за трапезите и вече пълнея! Но! Айде де, всеки знае, че по това време калории не се смятат. Затова в тази статия ви споделям празнични изкушения за цялото семейство. Родопско прегрешение, което избрах да направя за Лазаров ден.
По традиция, на празничната трапеза в този ден трябва да присъстват постна баница, варено жито, гозби със спанак, коприва, лапад.
Моята рецепта ще бъде на първо място за Борил и затова избрах да пропусна постния вариант и да спретна родопски клин. Пробната ми версия е със спанак, тъй като все още не намирам лапад в кварталното пазарче.
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
за малък клин, около 6 детски порции (тавичка с размери 19/13 см)
➤ 1 яйце
➤ 50 гр. сирене
➤ 3-4 с.л. кисело мляко
➤ 30 гр. краве масло
➤ 1/3 ч.ч. (малка чашка) ориз
➤ спанак
➤ 1 с.л. зехтин
➤ кори за баница
Оризът се измива и накисва предварително за поне 1 час. След това се сварява във вода със зехтин и се отцежда.
За плънката смесваме яйцето, разтопеното масло, киселото мляко, сиренето, свареният ориз и предварително попарен спанак (измит с гореща вода и задушен на пара за 5-10 минути). Корите нарязах на размер, подходящ за моята тавичка, която предварително намазах с масло. Редуват се слоеве кори и плънка, като при традиционната баница. Последният ред кори се залива само с малко масло.
Печем на 200 °С до зачервяване.
Клинът става много сочен и вкусен.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- Рецептата е за деца с въведени млечни продукти, глутен и яйчен белтък.
- Трик за мързеливци: когато варите ориза в тенджера, поставете гевгир вместо капак и в него задушете измитият спанак.
- За семейна порция (възрастни и дете) утроете продуктите.
Отзиви