БЕЗГЛУТЕНОВИ ШОКОЛАДОВИ ПАСТИЧКИ




Опитваме се аз и семейството ми да се храним по-здравословно. За радост, все повече хора около мен искат същото за себе си. Затова, често импровизирам в кухнята. Този път муза за шедьоври бе рожденият ден на сина ми. Той е само на две, а и гостите му са в близка възраст. Съответно, предлагането на шоколад, бяла захар и фондан, не бяха моя избор за съставки към почерпката.
Този път в търсене на здравослновни рецепти и идеи, попаднах на тези пастички от блога на Люси, в които се влюбих. Наподобяват моите пастички със скир, но са някак по-ефирни и чудесно се трансформират в торта.
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!

За блата:
➤ 2 бр. яйце
➤ 6 с.л. кокосово брашно
➤ 6 с.л. безглутеново овесено брашно
➤ 2 банана
➤ 2 с.л. кисело мляко
➤ 2 с.л. брашно от рожков
➤ 2 с.л. мед
➤ 1 ч.л. сода
➤ ванилия
За крема :
➤ 4 с.л. цедено кисело мляко
➤ 2 с.л. заквасена сметана
➤ 1 с.л. мед (или агаве)
➤ 3 с.л. кокосово брашно
➤ 4 с.л. кокосови стърготини
За глазурата:
➤ 1/2 авокадо
➤ 1 банан
➤ 1 с.л. мед
➤ 2 с.л. какао (или рожков)

Намачкайте бананите в купа, прибавете яйцата и киселото мляко, в което предварително е шупнала содата. Добавяме брашната, рожков и меда. Разбъркваме добре цялата смес и я изсипваме в правоъгълна тавичка, застлана с хартия за печене. Височината на сместа трябва да е около половин сантиметър. Блатът се пече около 20 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. След като се охлади напълно, блатът се разрязва на половина и едната се захлупва върху вече намазаната с крем друга половина.
Млечният пълнеж се приготвя като се смесят всички съставки в купа. Слепете двете половинки от блата, обвийте ги със стреч фолио и оставете да престоят в хладилника за час-два. Срежете на пастички (квадратни, правоъгълни) и украсете с глазурата. Тя се прави като всички съставки за нея се пасират в блендер. Пълни се шприц или пош, и с него се украсяват пастичките.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- вместо кленов сироп може да използвате агаве, сироп от фурми, еритритол.
- кокосовата захар в кейка може да се замени с пюре от фурми.
- с посочените количества подсладител десерта не е много сладък, тъй като се предлага на малко дете, ако желаете може да добавите допълнително по ваш вкус.
Използвана литература
http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2018/06/gluten-free-no-sugar-chocolate-mini.html
Отзиви