ЛИМОНОВ КЕКС С ПРОСО
Никак не ми се разделя с морето и настроението, които носят вечерите. Мента, спрайт и слънчев загар. Въпреки това, нашата семейна почивка за този сезон приключи и аз се връщам към обичайния ритъм. Вече съм ви споделяла, че има дни, в които ме удря музата и такива, в които в 19:00 ч звъня на разносвача на пици за едно пепероне (заклетите ми фенове знаят за какво става дума).
Та... този уикенд е от онези изпълнени с кулинарно вдъхновение. И все пак вдъхновението ми не стигна за изпипани снимки и глазура!
Споделям ви една чудесна рецепта за кекс с просо. Не е от най-бързите и елементарни рецепти, но пък наистина си заслужава да опитате. Става много сочен, мек и вкусен. И не на последно място, е пригоден за цялата фамилия! Борил консумира от 9+ месеца!
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
➤ 1 ч.ч. брашно от спелта
➤ 1/2 ч.ч. мътеница (buttermilk)
➤ сока на един лимон
➤ 2 яйца
➤ 1/2 ч.л. бакпулверр
➤ 1/2 ч.л. сода
➤ 4 с.л. мед
➤ 1/2 ч.ч. сварено просо
➤ 50 гр. орехи (фино смлени)
➤ сушени смокини
➤ щипка джинджифил
➤ щипка лимонови корички
➤ ванилия
Просото се измива и накисва за 12 часа. След това се сварява, отцежда и охлажда. Сухите съставки (включително орехи, джинджифил, лимонови корички, ванилия) смесете в купа и разбъркайте. Мътеница може да си приготвите като смесите 1/2 ч.ч прясно мляко и 1 с.л. оцет или лимонов сок. Тази смес оставете да престои 15-тина минути.
В друг съд разбийте яйцата с меда и след това добавете мътеницата, лимоновия сок и накрая просото. Прибавете на порции сухата смес и разбъркайте добре до хомогенизиране.
Накрая добавете и ситно нарязани сушени смокини. Тестото прехвърлете в силиконова форма или друг незалепващ съд.
Печете на 160 градуса за 20-30 минути. Готовността проверявайте с клечка за зъби.
Отзиви