ШАРЕН КЕКС С ЕЛДА И КЪПИНИ
Събота е, а мама я мързи!
В уикедните обичам да прекарвам колкото се може повече време навън и да си открадна някой час, преди поредния дъжд да ни залее. Затова, понякога избирам да обядваме/вечеряме в заведение или пък да си поръчаме нещо у дома.
В най-лошия случай, ще изядем остатъци от предната вечер и няма да изхвърлям храна. Та днес може и да не съм захванала черпаците, но ви споделям закуската на Бори, която някои от вас са видели в сторита из социалните мрежи. Тя чудесно пасва на всеки час от деня и всеки ден от седмицата, така че не е нужно да се ограничавате в закуска.
Както повелява и ние с таткото опитваме.
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
➤ 2 яйца
➤ 2 с.л. разтопено кокосово масло
➤ 1 с.л. агаве/кленов сироп или сироп от фурми
➤ 1/2 кофичка кисело мляко
➤ 1/3 ч.ч. брашно от елда
➤ 2-3 с.л. брашно по избор (аз използвах бяло брашно)
➤ 1 пакетче бакпулвер 10 гр.
➤ 1 с.л. брашно от рожков
➤ 1 шепа къпини (може да се изпозват малини, череши или боровинки)
➤ 1 с.л. царевично нишесте
Яйцата се разбиват с киселото мляко, кокосовото масло и подсладителя. След това постепенно се добавя брашното и бакпулвера. Сместа се разделя на две части и в едната се добавя рожков.
Плодовете се измиват и подсушават добре, овалват се в царевично нишесте, за да не разводнят кекса и се оставят настрани. В тавичка,покрита с хартия за печене, изсипваме на порции от двете шарени смеси без да разбъркваме. Потупваме формичката, за да изравним сместта и след това нареждаме плодовете.
Ако не желаете да потънат на дъното на тавичката, запечете кекса за 2-3 мин. (докато хване лека коричка) и тогава ги наредете отгоре.
Кекса печем за 10-12 минути на предварително загрята фурна на 180 градуса.
Отзиви