ОБЪРНАТ КЕКС С ПРАСКОВИ
Тази рецепта е чудесна "сделка", защото съчетава вкус, лесно и бързо изпълнение, и финансова икономия. Освен всичко, обърнатият кекс дава много широко поле за импровизации и може да бъде приготвен с всякакъв компот и плод по избор. И това ако не е сладкиш мечта на всяка изтощена майка? Рецептата е много популярна и се приготвя в почти всяко българско домакинство.
Е, може би през последните години сме позабравили рецептите от "тефтера на баба", но това си е класика, доказала се неслучайно във времето!
Моята интерпретация е без бяла захар и с малко брашно. Кексът е яйчен и наподобява консистенцията на класически печен чийзкейк.
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
за мини обърнат кекс (формичка с радиус 13 см)
➤ 2 ч.л. масло гхи
➤ 1 ч.л. кокосова захар
➤ 1/2 праскова
➤ 1 с.л. компот от праскови
➤ 1 яйце
➤ 2 с.л. кисело мляко
➤ 3 с.л. брашно
➤ 1 ч.л. бакпулвер
В малък съд на котлон разтапяме маслото и захарта, добавяме и сиропа от компота. Ако използвате пресни плодове, може да добавите само вода или лъжица пасирана праскова.
Карамелената смес се излива на дъното на малка формичка с падащи стени (аз използвам с диаметър 13 см) и се нареждат резени праскови. В купа се разбиват останалите съставки за кекса. Готовата смес се излива във формата.
Печем на 180 градуса около 20 минути. Проверяваме готовността с клечка за зъби.
Щом изстине леко обръщаме с помощта на чиния. Сервираме напълно изстинал.
Кексът е яйчен и наподобява консистенцията на печен чийзкейк, много сочен и вкусен.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- Рецептата е предназначена за деца и кексът не се получава особено сладък. Ако желаете, може да добавите повече и различен вид подсладител.
- Може да се използва безглутеново брашно. Аз съм опитвала с кокосово. Имайте в предвид, че консистенцията се получава доста по-различна.
Отзиви