КОКОСОВИ ПАСТИЧКИ С ЯГОДОВ КРЕМ
Разпети петък е и според християнската традиция не трябва да се върши никаква работа, включително и домакинска. Затова, днес със семейството ще се отдадем на почивка, разходка на слънце и време за нас самите. На този ден от Страстната седмица постът е особено строг, но за Бори вчера успях да спретна любимите кокосови пастички с ягодов крем. Този път с Великденско настроение и форма.
Към всички спазващи постите - простете за изкушението! Поглезете се на Великден и оптайте този лек десерт. Заслужава си!
Хубавото на тази рецепта е, че отново дава много свобода на творчество и не отнема много време. Ето какви съставки ще са ви необходими:
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
За блата:
➤ 2 бр. яйца
➤ 2 с.л. кокосова захар
➤ 100 мл. прясно мляко, хладко
➤ 50 гр. масло, разтопено
➤ 1 банан
➤ ванилия
➤ 5 с.л. кокосово брашно
➤ 1 ч.л. бакпулвер
➤ ½ ч.л. сода за хляб
➤ 2 с.л. брашно от рожков
За крема:
➤ 100 гр. натурален скир
➤ 5-6 бр. ягоди
➤ 2 с.л. кокосови стърготини/кокосово брашно
Разбийте яйцата със захарта в голяма купа до пухкава пяна. Прибавете млякото, разтопеното масло и ваниловия екстракт, и разбъркайте.
Смесете брашното с набухвателите и ги пресейте над яйчената смес. Разбъркайте ги внимателно с шпатула или голяма лъжица. Изсипете сместта в тавичка,покрита с хартия за печене.
Пече се на 160 °С за 30-40 минути, като проверявате с клечка готовността.
Скирът и ягодите се пасират до гладък крем, добавят се кокосовите стърготини и се разбърква. След като изстине напълно, блатът се разрязва на две равни части. Едната част се намазва обилно с крем, а другата се поставя отгоре.
Прибира се в хладилник за 30 мин, за да стегне крема. След това се нарязва на равни пастички.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- В посочения вид рецептата е подходяща за деца, при които са въведени млечни, яйце, алергени (като ягоди). Обикновено около или след 1 година.
- Ягодите могат да се заменят с всякакъв плод, стига да не е много воднист, защото ще разреди крема.
- Захарта може да се пропусне и да се разчита на сладостта от банан или да се използва друг натурален подсладител.
- Ако не е въведено прясно мляко, може да се използва кисело или ядково.
- За вариант без яйце - заменете прясното мляко с 1 ч.ч кисело мляко, а към останалите описани продукти, добавете и 3 с.л. грис. Ако е необходимо (при твърде гъста смес), добавете още малко масло.
- Ако нямате под ръка продукти за крема, без него се получава също чудесно кексче.
- Скирът може да се замени със заквасена сметана, гръцки йогурт, кремообразна извара, цедено кисело мляко.
- За възрастни: в крема може да се добави мед, кленов сироп, агаве.
Отзиви