ТИКВЕНО БРАУНИ - ЧИЙЗКЕЙК
Есента е много красива и романтична за повечето хора, но не и за майките с малки деца. Дъждът определено създава предизвикателства за родители с тодлър у дома, като мен. Превърнала съм къщата в спортна площадка, рали писта, сцена за куклен театър, конструктор, фабрика и библиотека на едно! Скритите козове от ръкава ми се изчерпват. Въпреки всичко, намирам и позитиви в това „лошо време“. Някак ме приютява, смирява ме, стопля ме като чаша мляко с мед и канела. Успокоява ме и сякаш за малко съм в един по-добър свят. Всичко започва да се движи по-бавно и хармонично, а през прозореца наблюавам един цветен чадърен парад.
Лошото време ми даде възможност да подредя отдавна отлаганите кухненски шкафове, да наредя няколко дървени пъзела с Бори, да прекарам качествено време с него и да си общуваме. Да вкарам есента у дома, като прибера всички летни дрехи и наместя пуловерите в гардероба. Не на последно място, да експериментирам в кухнята и да творя нови рецепти. А после да ви радвам с тях тук.
Сервирам ви есен с тиква! Класика!
Да, обаче какво се получава когато мамаCoolинар е на режим, в онези дни от месеца и умира за нещо сладко? Може би брауни? Печена тиква? Чийзкейк? Защо не всичко наведнъж?Тиквено брауни-чийзкейк.
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
за тестото:
➤ 2 с.л. брашно от рожков
➤ 3 с.л. масло
➤ 70 гр. кокосова захар или мед (аз използвах 10 бр. кралски фурми, предварително накиснати)
➤ 1 с.л. лешников тахан
➤ ванилия
➤ 2 бр. яйца
➤ 100 гр. брашно
➤ щипка сол
➤ щипка сода
за тиквения слой:
➤ 100 гр. крема сирене
➤ 2-3 с.л. агаве или кленов сироп
➤ 100 гр. тиквено пюре
➤ 1 бр. яйце
➤ ванилия
➤ канела
За тестения слой разбийте заедно разтопеното масло, захарта, ванилията, яйцата. Ако ползвате фурми като мен, смелете всичко заедно в блендер. Най-накрая добавете брашното, содата и солта, предварително смесени заедно.
За тиквения слой разбийте в купа крема сиренето с подсладителя. След това добавете тиквеното пюре и доразбийте добре. Прибавете последователно яйцето и подправките. В предварително намаслена форма разпределете двата слоя, като отдолу е кафевият слой, а отгоре този с тиква. Накрая разбъркайте тестото бавно, така че да се получи леко смесване на слоевете.
Браунито се пече за около 30 минути в предварително загряна на 180 градуса фурна.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- Рецептата е подходяща за бебета и деца, при които са въведени цяло яйце, глутен, ядки.
- Таханът може да се пропусне!
- Ако не обичате сладко, спазвате режим и/или избягвате да предлагате дори и натурални подсладители на децата си, пропуснете агавето/кленовия сироп в чийз-частта. Същото важи и за тестото. Може да разчитате изцяло на сладостта от тиквата.
- За безглутенов вариант може да използвате безглутеново овесено брашно, бадемово или кокосово брашно.
- Крема сиренето може да замените с рикота, маскарпоне, кремообразна извара.
Отзиви