БАНАНОВ КЕКС
Всички обичаме въглехидратите, нали? ДА, но сега все по-често сме приканвани да ги избягваме, ако искаме да запазим добра фигура. А когато чуем за КЕКС, се сещаме за нещо пухкаво и сладко, вкусно и засищащо желанието за десерт! После тесните дънки от миналото лято в гардероба ти прошепват "не, недей".
Е, аз пък ще се възползвам да ви кажа, че не всички въглехидрати ни отмъщават и не винаги десертите трябва да са пълни с наситени мазнини, овкусители, консерванти и захар, за да отговарят на описаните по-горе характеристики.
Споделям ви една чудесна рецепта за овесен кекс, който да пасне на хранителния режим на всички у дома. Богат на протеини и сложни въглехидрати. А знаем, че особено за децата, последните са от съществено значение за функционирането на мускулната система, мозъкът и централната нервна система. Кексът е много сочен, пухкав, с изразен вкус! Заслужава си!
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
➤ 3 бр. яйце
➤ 3 бр. банан (за предпочитане презряли)
➤ 1 с.л. фъстъчено масло
➤ 2 ч.ч. овесени ядки
➤ 1 с.л. мед
➤ 1 с.л. кокосово масло
➤ 2 с.л. брашно от Рожков
➤ 1 ч.л. сода
Първо се намачкват бананите в голяма купа. След това към тях се добавят разбитите яйца, овесените ядки и содата. Разбърква се добре и сместа се оставя да отлежи поне 30-40 минути в хладилник, така че ядките да набъбнат добре.
Колкото по-дълго престоят, толкова по-лек и пухкав ще е кексът. След това добавете останалите съставки и отново разбъркайте добре. Прехвърлете в подходящ съд, намаслен или с хартия за печене. Аз лично ползвам силиконова форма.
Пече се на 180 градуса за около 20 минути. Проверявайте готовността с клечка за зъби.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- Ако приготвяте за алергично или все още незахранено дете с ядки, спокойно може да пропуснете фъстъченото масло, без да се налага да го заменяте с друга съставка.
Отзиви