ЗАЕШКО РИЗОТО
Бори напоследък все повече иска да хапва от нашата храна и да се храни сам (с прибори). Стремя се да окуражавам тези позиви, но когато обяда е супа или яхния, се налага да бърша стените.
Днес не взех моята вярна прахосмукачка за сухо и мокро чистене (кучето), а отделно съм натоварена с приготовления за празниците и пътуването ни (на почивка), не ми се готвеше нещо сложно. Затова спретнах едно много готино полу-течно ястие, подходящо за „самостоятелно хранене“. Стана бързо, защото имах под ръка сварено заешко (в буркан).
Може да ползвате всякакво месо, а и без него се получава хубава комбинация тип ризото.
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
за 2-3 малки порции:
➤ 50 гр. заешко (сварено)
➤ 1/2 морков
➤ 1/2 малка глава лук
➤ 2-3 розички броколи
➤ 1/2 зелена чушка
➤ 1/3 ч.ч. ориз
➤ 1 ч.ч. вода
➤ гхи
➤ зехтин
➤ сирене чедър
➤ джоджен
Оризът се измива и накисва за 1 час. Зеленчуците се нарязват на ситно. Запазваме си, по желание, няколко дребни розички броколи.
В тенджерка загряваме заедно зехтин и гхи. Добавяме зеленчуците и задушаваме, докато омекнат леко. Прибавяме отцедения ориз и задушаваме за 2-3 минути. Доливаме вода и оставяме да ври, докато оризът набъбне и омекне. Ако е необходимо, се добавя още вода. Прибавяме заешкото и подправките. Готвим още 5 минути, докато водата се изпари.
Ястието сипваме в съд за печене, поръсваме с настърган чедър и украсяваме с броколи. Печем за 10 минути на 200 °С.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- Рецептата е подходяща за деца около и над година (главно заради чедъра, който е солен).
- Мисля, че много сполучлива ще е комбинацията със готварска сметана, може да опитате.
Отзиви