ОВЕСЕНИ КЮФТЕНЦА СЪС СПАНАК И СИРЕНЕ
Тези кюфтенца напоследък приготвям у дома всяка седмица. Просто са толкова вкусни и лесни за изпълнение. Често спасявам с тях някой обяд или вечеря. А най-хубавото им е, че пасват на режима на всеки член от семейството. Дори на захранващите се бебета, тъй като са възможни модификации. Вижте повече в бележки!
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
➤ 1 бр. яйце
➤ 200 гр. спанак
➤ 100 гр. сирене
➤ 1 и 1/2 ч.ч. овесени ядки
➤ 1/2 ч.л. сода
➤ 2 с.л. зехтин
➤ сух копър
➤ сминдух
➤ черен пипер
Накиснете спанака за 15-20 минути, измийте го и попарете с гореща вода. Отцедете го много добре (с притискане между дланите), за да отстраните излишната вода. След това го нарежете на ситно. В купа разбийте яйцето заедно със зехтина. Добавете овесените ядки, спанака, сиренето и подправките. Разбъркайте добре и оставете сместта да отлежи за 20-30 минути, а овесените ядки да набъбнат. Оформете с влажни ръце кюфтенца, които може да изпържите на тиган или да изпечете във фурната.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- Ако приготвяте за захранващо се бебе, при което не е въведено цяло яйце или има алергии, спокойно може да го пропуснете в рецептата. Овесените ядки, след накисване спояват достатъчно добре.
- Овесената "кайма" трябва да не е много рядка, за да се оформят кюфтенца, нито много гъста, защото след изпичане ще останат по-сухи и твърди.
- Още по-вкусни са ако ги сервирате с млечен сос!
Отзиви