ТАРТ С ОРИЗ, СПАНАК И БЕКОН
Този солен тарт с плънка от спанак, ориз, бекон и сирена няма да се задържи дълго на масата! Тази рецепта не е от най-диетичните , но пък си струва всяка калроия.
Да приготвям спанак в по-различни варианти – като плънка в лазаня или канелони, или задушен със сметана е новият ми трик срещу злоядия синковец. Тази рецепта, която всъщност е нещо като „луксозна” баница със спанак, едва ли спечели сърцето му, но пък спечели моето и вече я изпълнявам втори път за месеца.
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
➤ 700 мл. пилешки бульон
➤ 100 мл. сметана за готвене (по възможност животинска)
➤ 600 гр. спанак
➤ 200 гр. ориз
➤ 50 гр. кашкавал или моцарела
➤ 100 гр. пармезан
➤ 120 гр.бекон
➤ връзка зелен лук
➤ куркума
➤ сол
➤ черен пипер
➤ лаваш
➤ зехтин
➤ риган
Беконът се нарязва на кубчета и се запържва в загрят сух тиган. Щом пусне мазнина, към него се прибавя лукът, нарязан на ситно. Сипва се и оризът и се запържва за кратко. Постепенно се налива бульонът и се готви, докато оризът омекне.
Спанакът се накълцва, добавя се към ориза и се разбърква. Щом се запари се налива сметаната, добавя се и половината от пармезана и малко от моцарелата. Подправя се със сол, черен пипер и останалите подправки. Ако е необходимо се долива още малко водичка, до пълното омекване на ориза.
Намажете с масло малка тавичка, с високи стени, а след това застелете с един лист лаваш. По стените също трябва да се оформи ръбче. Сместа се изсипва в тавичката и се поръсва с накъсана моцарела или кашкавал и останалия настърган пармезан.
Пече се в загрята на 180° C фурна с вентилатор до готовност – около 20-25 минути.
Отзиви