КЮФТЕНЦА ОТ ЧЕРВЕНА ЛЕЩА С ДОМАТЕН СОС
Днес в кулинарния ми трон е седнала червената леща. И има защо! Има сладък, отчетлив вкус, богата е на фибри, протеини, желязо и витамини от групата В. А тези от вас, които често се вихрят в кухнята, няма как да не оценят едно от големите ѝ предимства – тя е най-бързият и най-лесният за приготвяне сорт леща. Не се нуждае от предварително накисване и увира бързо.
В дъждовни дни, като днешния, ставам по-бавна и настроението ми не е особено високо. Хапва ми се нещо леко, което да се приготвя бързичко. В най-добрия случай бих избрала да пия сангрия, да слушам джаз и да чета хубава книга. В реалността обаче на моя живот, ще прибирам безмислено играчки в кош без дъно (защото не знам как, но пак се озовават на земята, в мига, в който ги прибера), ще пия студен чай и ще боравя с аспиратор за нос. За продължението се сещате, но няма да го споделя, за да не си разваляме апетита.
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
За кюфтенцата:
➤ 1 ч.ч. сварена червена леща
➤ 1 яйце
➤ ½ ч.ч. галета
➤ сол
➤ черен пипер
➤ 1 ч.л. соев сос
➤ 1 с.л. доматено пюре
➤ магданоз
За соса:
➤ 250 мл. доматено пюре или домати на кубчета
➤ сол
➤ черен пипер
➤ червен пипер
➤ 2 скилидки чесън
➤ ½ глава лук
➤ пресен босилек
➤ зехтин
Лещата се измива с гореща вода, сварява се за 10-12 минути и се отцежда добре. В блендер/чопър се смила заедно с останалите съставки до хомогенна смес, наподобаяваща кайма. След това с мокри или намазнени ръце се оформят малки кюфтенца.
В касерола с малко мазнина се задушава чесъна и лука. Добавя се доматеното пюре и подправките. Ако пюрето е гъсто, може да се разреди с 2-3 с.л. вода.
След това се добавят кюфтенцата от леща и се оставят да къкрят за 5 минути, на слаб огън.
Отзиви