ТОРТА С ШОКОЛАДОВ МУС
Тази торта всъщност е една от успешните ми кулинарни импровизации. Поради куп причини плануваният 3-ти рожден ден на Бори (синът ми) не се осъществи както искахме, затова и МамаCooLинар трябваше бързо да измисли вкусна празнична торта и то с наличните продукти в хладилника. Ако следите блога и социалните ми мрежи, знаете че съм привърженик на здравословните десерти, особено когато става дума за детско меню. Исках тортата да е лека и по възможност с по-малко захар, а пък Бори си я поръча шоколадова. Как успях да отговоря на всички изисквания може да прочетете по-долу. Бон апети!
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
➤ 70-80 гр. фурми
➤ 2 бр. яйца
➤ 1 ч.л. сода
➤ 3 с.л. олио
➤ 1 кофичка заквасена сметана (400 гр)
➤ 3 бр. банани
➤ 1 с.л. разтопено кокосово масло
➤ 3 с.л. лешников тахан
➤ 20 гр. бяло брашно (може да замените с овесено или кокосово)
➤ ванилия
➤ 30 гр. какао
➤ шоколадови калети
За блата:
Накиснете фурмите в гореща вода за 10-15 минути. Отцедете добре и пасирайте в блендер или чопър заедно с яйцата, олиото и ванилията.
В голяма купа сипете 1/2 от кофичката заквасена сметана и прибавете към нея содата. Разбъркайте и оставете да шупне. След това добавете яйчената смес с фурми. Разбъркайте и накрая прибавете брашно и какао. Вниамтелно разбъркайте със силиконова шпатула. Готовата смес изсипете в тавичка с хартия за печене и поръсете с шоколадови калети. Печете на загрята фурна, на 170 градуса с вентилатор, за около 20 минути.
За муса:
В блендер смелете банани, тахан, какао, кокосво масло и останалата заквасена сметана. Изсипете върху блата едва когато той е напълно изстинал. Тортата охладете в хладилник за поне 3 часа. Украсете по ваш вкус, аз използвах пресни плодове,
✱ БЕЛЕЖКИ:
- Мусът към тортата е много лек и много бързо се отпуска извън хладилник. Аз не исках да го утежнявам допълнително, но вие може да да добавите желатин към сместа и да получите още по-добра визия или пък да добавите кокосов крем, който също ще стегне сместа.
- Лешниковият тахан може да се замени с фъстъчено масло или друг вид тахан.
- Какаото може да замените с брашно от рожков.
- Ако искате торта без млечни заменете заквасената сметана с кокосово мляко (пълномастелно) или кокосова сметана
Отзиви