МЛЕЧНО ПАРФЕ
Тази рецепта е мой вариант на парфето, което хапваме от време на време у дома.
Рецептата е сравнително лесна за изпълнение, блата не е на тестена основа, за по-бързо предпочетох бисквити, а и нямах време да пека.
Далеч съм от класическата версия. Основата за крема е от мляко, липсват характерните сметана и яйца.
Експериментирах малко, но се получи чудесен, свеж желиран десерт, който не е така калоричен като оригинала.
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
➤ 100 мл. прясно мляко
➤ 2 с.л гхи (разтопено)
➤ 1 ч.л. кокосова захар (по желание)
➤ 2 бр. киви
➤ 2 бр. бебешки бисквити
➤ 1 ч.л. бадемово брашно
➤ 1 ч.л. бяло брашно
➤ 1 яйце
➤ 1 ч.л. агар агар/желатин
Бисквитите се натрошават и объркват с разтопеното масло, бадемовото брашно и 1 ч. л прясно мляко. Получената лепкава смес се разпределя на дъното на квадратна формичка (9х9 см). Уплъняваме добре с лъжица.
Около 80 мл. от млякото се загрява на котлон. В другата част от млякото (студено) се разбива яйцето и бялото брашно. Топлото мляко сваляме от котлона при завиране и бавно, на тънка струйка и при непрекъснато бъркане добавяме яйчената смес. Отново се връща на котлона за 5 мин на слаб огън, при непрекъснато бъркане. Получения гъст крем изсипваме върху бисквитения блат и оставяме да изстине добре.
Кивито се смила в блендер и към него се добавя разтопения на водна баня желиращ агент. Желиращата смес изсипваме най-отгоре във формичката.
Прибираме в хладилник за едно денонощие.
✱ БЕЛЕЖКИ:
Искам рецептите да са подходящи и достъпни за всички вкусове, затова ви предлагам следните изпитани модификации:
- За безмлечен вариант заместете кравето мляко с кокосово, бадемово, овесено и др.
- Ако не сте въвели ядки - блатът може да направите само от бисквити и масло.
- Ако искате безглутенов вариант - използвайте безглутенови бисквити, а в крема добавете овесено брашно.
- Ако не искате да добавяте каквато и да е захар - в млякото за крема пасирайте 1 банан или добавете сироп от фурми.
- Кивито може да се замени с всякакъв плод или комбинация от плодове.
Отзиви