СУРОВА ТОРТА С ТИКВА И ТАХАН
Любимата ми "шоколадова" торта с тиква и лешници! Имам чувството, че с всяка нова направена торта, ви говоря едно и също – че е “най-вкусната, която съм правила”. Обаче, наистина има нещо такова. Или ставам много добра или много лакома!
Обратно към тортата. С повод или без, няма да сгрешите - опитайте. Приготвя се сравнително бързо и лесно. Подходяща е за хранителните режими на всеки член от семейството, дори и за най-малките. Отличава с балансиран вкус и нежен мус-крем. Подсладена е с мед и сладкия вкус не доминира. Ако си мислите, че има прекалено силен вкус на тиква в тортата, бъркате се. С правилното количество тиквено пюре се получава перфектната комбинация от вкусове.
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
За блата:
➤ 200 гр. печени лешници (без сол)
➤ 100 гр. фурми (без костилка)
➤ 3 с.л. кокосово масло (разтопено)
➤ ванилия
За крема:
➤ 500 гр. пюре от тиква
➤ 400 мл. кокосово мляко (от консерва)
➤ 3 с.л. кокосово масло (разтопено)
➤ 5 с.л. мед
➤ 4 с.л. бадемов тахан (може и лешников)
➤ 4 с.л. брашно от рожков (или какао)
➤ щипка сол
➤ 2 пакетчета желатин (20 гр.)
Накиснете фурмите в гореща вода за около 30 минути. Смелете на по-едри парчета предварително лешниците в кухненски робот. Прибавете отцедените фурми и кокосово масло, и отново смелете до гъста паста. Пригответе си форма за торта с падащи стени. Може да използвате ацетатна хартия или да я намажете леко с разтопено кокосово масло, за да е по-лесно отделянето на тортата от ринга. Разпределете равномерно лепкавия блат на дъното, с помоща на мокра лъжица. Оставете блата в хладилник за половин-един час да стегне.
Смесете всички съставки за крема в блендер или кухненски робот и смелете, докато се получи еднородна смес. Опитайте крема и преценете според вкуса ви дали да добавите още мед или още рожков, в зависимост от това, колко сладък искате да бъде. Аз се придържах към детския вариант, с по-малко сладост. Разтворете желатина в 30 мл. студена вода и оставете да набъбне за няколко минути. След това полученото желе разтопете на водна баня и прибавете към готовия крем. Разбъркайте добре още веднъж.
Извадете охладения блат от хладилника и го залейте с крема. Приберете отново в хладилника за поне 2-3 часа. Украсете с ядки, кокосови стърготини или шоколад.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- Не ви препоръчвам да варите тиквата, защото това ще добави допълнително вода към сместта и блудкав вкус. Изпечете я във фурна с малко мед.
- Сладкият вкус не е натрапчив. Ако сте почитатели на сладките торти, опитайте крема в процеса на готвене и добавете още подсладител.
- Ако приготвяте за дете, което все още не е захранено с ядки, в блата ползвайте натрoшени бисквити, а в крема пропуснете тахана.
Използвана литература
Оригиналната рецепта е от Know how to cook!
https://know-how-to-cook.com/2017/02/shokoladova-torta-tikva-leshnitzi.html
Отзиви
Благодаря! Наистина завладяващ вкус! <3
Много е вкусна тази торта! Благодаря за рецептата!