СУПЕР ШОКОЛАДОВА ТОРТА





Като всяка себеуважаваща се жена, аз съм истински ценител на шоколада. Не мисля, че се е намерило все още нещо шоколадово, което да не харесам.
Преди няколко години бях се впуснала в търсене на НАЙ-ШОКОЛАДОВАТА торта в света. Вкусна, сладка и сочна.
Имах нещо като кулинарен бележник, където съхранявах всякакви рецепти и после от тях сътворявах собствено "чудовище на Франкенщайн". Точно така ще ви прозвучи и тази рецепта, когато прочетете в съставките бира, кафе, майонеза, но ви гарантирам, че вкусът е неповторим. Именно тези съставки правят блатовете изключително сочни и пухкави, с богат и наситен вкус.
Разбира се, не аз съм откривателят на тази странна, но супер успешна комбинация. Наистина, най-вкусната шоколадва торта! Единственото, което често си позволявам да променям, е крема, просто защото не съм любител на маслените кремове. Често я приготвям с ганаш или крем тип пудинг, маскарпоне или сметана.

За блатовете:
➤ 1 и 1/2 ч.ч брашно (185 гр.)
➤ 1/3 ч.ч. какао (100 гр.)
➤ щипка сол
➤ 1 ч.л. сода
➤ 1 ч.л. бакпулвер
➤ 1 и 1/2 тъмна бира stout (350 мл.)
➤ 1 опаковка краве масло (235 гр.)
➤ 1 с.л. еспресо
➤ 2 ч.ч. кокосова захар
➤ 3 бр. яйца
➤ 2-3 с.л. майонеза (120 гр.)
➤ шоколадови капчици или натрошен черен шоколад (120 гр.)
За крема:
➤ 1 и 1/2 ч.ч. меко краве масло (350 гр.)
➤ 4 с.л. какао
➤ 1 с.л. кленов сироп
➤ 2 ч.ч. пудра захар (250 гр.)
➤ 5 с.л. прясно мляко

Подгответе си малка тавичка за блатовете (20-22 см диаметър) и 3 бр. парчета хартия за печене. Преди да поставите всеки лист, намажете с краве масло.
В купа смесете всички сухи съсавки (брашно, какао, сода, бакпулвер, сол), разбъркайте и оставете на страна. В друг съд смесете бирата, еспресото и ванилията, и също оставете на страни за малко.
В голяма купа, с помощта на миксер, разбийте мекото масло заедно със захарта до получаването на пухкав крем. След това добавете яйцата едно по едно, докато продължавате да разбивате сместа. След това добавете и майонезата. Разбийте до получаването на лек и гладък крем.
Загрейте фурната на 160 градуса.
Към масления крем постепенно добавете, чрез редуване, предварително подготвените ви суха и мокра смес. Разбийте много добре до хомогенизиране. Разделете сместа на 3 равни части, които в последствие ще бъдат трите блата за тортата. Изпечете на средния етаж във фурната за около 20-30 минути. Проверявайте готовността с клечка за зъби. Готовите блатове оставете да се охладят в тавичката за кратко преди да обърнете. Ако е необходимо, отделете краищата им внимателно с нож. След това прехвърлете върху решетка и оставете да изстинат напълно.
През това време подгответе крема за измазване. Първо разбийте с миксер маслото и захарта, а след това добавете и останалите съставки поетапно. Ще получите лек и пухкав крем. Оформете и декорирайте тортата по ваш вкус и преценка. Аз използвах пресни плодове.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- В оригинал масленият крем е по-сладък и се прибавя повече пудра захар. Лично за моя вкус е прекалено, тъй като блатовете също са доста сладки. Вземете това предвид и опитайте крема още докато го приготвяте. Ако е необходимо, добавете още захар.
- Тази торта не е предназначена за малки деца.
- Преди да разрежете и сервирате, оставете тортата да се отпусне на стайна температура. Кремът е маслен и много по-приятен на вкус и текстура, когато е отуснат.
Отзиви