МОРКОВЕНА ТОРТА
Който не е ял никога морковена торта, бързо да вади лист и химикал. Човек поне веднъж в живота си трябва да опита тaзи вкусотия. Още по-хубавото на рецептата е, че е достъпна, дори в момента вероятно разполагате с нужните продукти, а ако си затворим очите за цената на крем сиренето, е и икономична. Приготвя се лесно и сравнително бързо. Същевременно е много ефектна и покорява с вкус.
Тази торта има страшно много вариации, но аз харесвам най-вече класическия й вариант, като разбира се правя няколко подмени на продуктите, за да бъде подходяща и за Борил.
Тази торта направих за първия му рожден ден. Толкова се хареса, че близките не спират да питат за още. И тъй като по Великден си му подхожда морковена торта, повторих готвенето, този път в закачлива заешка форма.
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
за блата:
➤ 2 яйца
➤ 1 с.л. кокосова захар
➤ 50 мл. портокалов сок
➤ 1 бр. ситно настърган морков
➤ ванилия
➤ портокалови корички
➤ 1 ч. л. канела
➤ 1 1/2 ч.ч. брашно
➤ 1/2 ч.л. бакпулвер
➤ 1/2 ч.л. сода бикарбонат
➤ светли стафиди
➤ 1 с.л олио
за крема:
➤ 1/2 пакетче натурално крем-сирене (125 гр.)
➤ ванилия
➤ 2 с.л. заквасена сметана
➤ 1-2 с.л. портокалов сок
за декорация:
➤ орехи
➤ морков
Стафидите се накисват в портокалов сок за 30 мин, за по-малки деца е добре и да се накълцат преди накисването. След това се разбъркват яйцата и захарта. Добавят се останалите продукти за блата, а накрая и настъргания морков. Той допълнително ще овлажни сместта и ако е необходимо, се добавя още брашно. Консистенцията трябва да не е много течна, но не и гъста и лепкава. Целете да наподобя тази за пандишпанов кекс (лека).
Сместа се прехвърля в правоъгълна форма върху хартия за печене. Тавичката се потупва в кухненския плот, за да излязат въздушните мехурчета и при печене да не се деформира. Пече се на 180 градуса за около 20 минути. След като изстине добре, се изрязва в желаната форма. Например зайчето разрязах на две, докато за рождения ден изрязах квадрати (блатове за малка бебешка торта), с помощта на метална форма (9x9 см). Ползвах това парче за smash cake фотосесия.
За крема се смесват и разбиват добре описаните съставки. Мажат се блатовете и се измазва цялата тортичка. Отгоре поръсваме с фино смелени орехи.
От варианта за рождения ден ми останаха изрезки и направих cake pops за гостите. За целта смлях на трохи изрезките от блата (в блендер). Добавих още смлени орехи и крем (може да използвате и ако ви е останал). Тъй като моите cake pops бяха предназначени за гости, в крема добавих и малко пудра захар на вкус (аз нямах под ръка, но вие може да ползвате стевия, еритритол). Смесих двата компоненти и разбърках добре. Не прекалявайте с крема, тряба да се получи лепкаво, неронливо „тесто“, с което да се оформят лесно топчета. Същите охладих преди да овалям в кокосови стърготини. А накрая забих и по една клечка за лесно и „противоепидимично“ сервиране.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- Рецептата е подходяща за деца, при които са въведени глутен, млечни, ядки, яйце.
- За безглутенов/нискоглутенов вариант използвайте овесено брашно.
- За естествен бебешки подлсадител добавете банан или сироп от фурми.
- Трик за украса: с помощта на белачка обелете ленти от дебел морков. Накиснете ги в топла, подсолена вода за 10 минути. Измийте и подсушете добре между два листа кухненска хартия. Осучете и навийте люспите под формата на розичка, като краищата ѝ захванете с клечка за зъби.
Отзиви