ДВУЦВЕТЕН КЕКС С МАРМАЛАД



Най-доброто определение за този кекс с конфитюр е ПИЩЕН. Има богат вкус, ефектен е, приготвя се лесно и дори може да мине за непретенциозна домашна торта, която да сервирате на гости. Парче от него с чаша ароматно кафе или чай, любима книга или пък бъбрив приятел, е достатъчно да направи края на сдмицата съвършен. Уппсс! Поправка - чаша отдавна изстинало кафе/чай, „любима“ детска книжка, която четете за 2000-ден път, плюс бъбриво дете, са достатъчни да направят края на седмицата една идея по-поносим!
Много пъти съм ви казвала моето мото: „мързела движи прогреса“. И тук така се получи. Всички рецепти, които съм срещала за разкошен, пандишпанов кекс, изискват разделяне на белтъци от жълтъци. Изискват да изкарам миксера от най-високия шкаф, да разрежа равномерно блата и други усилия и време, които не съм готова да вложа. В описанието ще видите какъв HACK измислих по този въпрос.
Относно конфитюра, аз използвах мармалад от сини сливи. Вие успешно може да го замените с малиново сладко, сладко от боровинки, ягоди, смокини и др. Тъй като конфитюрът не се добавя пряко в тестото, няма как да промените текстурата му и да объркате при печенето. Единствено важно е конфитюрът да е достатъчно гъст, за да не овлажнява кексовия блат, а да се напласти.
Ако пък ви изненадат гости и ви трябва ефектен десерт, украсете с разбита сметана и пресни плодове. И вола - торта за 10 минути.
Да ви е сладко!
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!

➤ 2 ч.ч. брашно
➤ 2 яйца
➤ 200 гр. Сладко от сини сливи
➤ 1/2 ч.ч. кокосова захар
➤ 1/2 ч.ч. топла вода
➤ 1/2 ч.ч. олио
➤ 3 с.л. кисело мляко
➤ ванилия
➤ 1 бакпулвер
➤ 2 с.л. рожков

Загряваме фурната на 180 градуса (с вентилатор отгоре и отдолу). Разбиваме яйцата със захарта. Добавяме и останалите продукти. Разбъркваме добре и разделяме сместта на две равни части. Към едната добавяме брашно от рожков. В намаслена и набрашнена тава, или с хартия за печене, изливаме бялата смес. Запичаме за 10 минути във фурната или до ефекта "суха клечка".
Докато е още топъл блатът, намазваме със сладкото по избор. Отгоре изливаме кафявата смес и връщаме във фурната за още 10 минути при включен само горен реотан.
Готовият кекс разрязваме след като е напълно изстинал.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- Ако кексчето е предназначено предимно за малко дете, пропуснете захарта в тестото. В мармалада обикновено има достатъчно. Ако пък изобщо не я толерирате, може да вложите намачкан банан в тестото и да използвате домашно сладко без захар.
- За вариант без млечни: пропуснете киселото мляко без страх. Получава се много успешно и икономично кексче, което баба ми приготвяше - кексче с топла вода.
- Бонус трик: влагайте брашното на порции и разбърквайте добре. Ако не ви мързи колкото мен, използвайте миксер за разбиване. Ще получите още по-добър резултат.
Отзиви