ПРАСКОВЕНИ ПАЛАЧИНКИ
Сезонът на прасковите е и ако се чудите къде да пласирате залежаващите количества в хладилника ви, то тази рецепта за палачинки с праскови е за вас. Пухкави, сочни, ароматни и адски лесни за приготвяне. Възможните варианти за изпълнение са безброй - за вегани, за алергични, за такива на безглутенова диета, за захранващи се бебета, за здравословно хранещи се и т.н.
Видео рецепта ТУК!
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
➤ 1 и 1/2 ч.ч. овесени ядки
➤ 150 мл. мляко
➤ 1 бр. яйце
➤ 3 ч.л. конопено семе
➤ 2 бр. праскови (средни на размер)
➤ 2 ч.л. кокосово масло
➤ 1 ч.л. бакпулвер
Смесете в блендер всички съставки и пасирайте до гладка и хомогенна смес и я оставете да "почине" за 10-15 минути. Трябва да се получи значително по-гъста и тежка, в сравнение с тази на традиционните палачинки. Загрейте на умерен котлон тиган с малко мазнина (аз ползвах кокосово масло). След това с помощта на лъжица оформете малки палачинки. Изчакайте ръбчетата на всяка да се зачервят и тогава обърнете и изпечете от другата страна. Сервирайте топли или охладени с мед/ кленов сироп/ агаве и любими плодове.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- Може да изпълните рецептата без яйце. Овесените ядки и плодовото пюре ще споят достатъчно сместа. Оставете я да почине за 20-30 минути, така че глутенът да има време да си свърши работата и след това изпечете.
- За вариант без млечни може да използвате ядково, соево, кокосово или друго мляко. Или пък никакво. Може да замените с плодов сок или вода.
- Ако искате беглутенови палачинки използвайте безглутенови овесени ядки. Имайте предвид, че ако искате да са и без яйце, спояващите агенти ще са малко. В такъв случай добавете 1-2 лъжици ленено брашно.
- Ако закуската е предвидена за малки захранващи се бебета, може предварително да обелите прасковите. Така няма да се притеснявате от някаква реакция към мъхестата им кожа.
- Използвайте тиган с незалепващо покритие и оформете малки палачинки. По-лесни са за обръщане и не се късат.
Отзиви