КИФЛИЧКИ
Тази сутрин се събудих с песента на "Тангра". Онази, в която хазяйката носи „виенска кифла с каничка кафе“ на своя наемател. Е, едва ли се намират подобни хазяи вече, но е интересна историята за този продукт.
По времето на Австро-Турската война, в битката при Виена (1683г.), полският крал (Собиески) разбива османците при Виена и оставя огромен обоз от какао и кафе. Което, до това време, не е било познато на европейците. И тогава управителят на виенската крепост заповядва да опекат сладкиш, който да наподобява полумесеца, който е бил издиган на крепостите, когато идват османците. На всяка една крепост, са се е вдигали такива знаци за нашествието, за да се крият в крепостните стени. И управителят на крепостта заповядва да раздадат на всички кифли и кафета.
Като към всичко това добавим и все по-обвземащото ме великденско настроение, няма как да не споделя една съвсем традиционна рецепта за кифлички:
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
За тестото:
➤ 100 мл. вода
➤ 100 мл. прясно мляко
➤ 1 ч.л. кафява захар
➤ 1 пакетче суха мая
➤ 1 яйце
➤ 1/2 ч.л сол
➤ 25 гр. меко масло
➤ 1 с. л. олио
➤ 500 гр. брашно по избор (аз използвах спелта)
За пълнеж:
➤ За Бори - пюре от сини сливи
➤ За нас - лешников и какаов крем (без мляко) или мармалад
За намазване:
➤ белтък или цяло яйце
➤ сусам, белен
В купа разбъркваме водата, млякото, захарта, част от брашното и маята.
Оставяме сместа на топло за няколко минути да се активира маята. След това замесваме меко и еластично тесто с останалите продукти. Покриваме купата със стреч фолио и одеало. Оставяме на топло за 1 час да втаса.
Готовото тесто разточваме в кръг и разрязваме на 12-14 триъгълника. В основата на всеки триъгълник слагаме по 1 ч.л. плънка. Сгъваме двата срещуположни ъгъла навътре и навиваме към върха. Нареждаме кифличките в тава, покрита с хартия за печене. Намазваме с разбитото яйце и поръсваме със сусам.
Печем в предварително загрята фурна на 180 °С.
Отзиви