ВЕЛИКДЕНСКИ КОЗУНАК
Какво е Великден без любимия ни козунак? Празничната трапеза за един от най-светлите християнски празници задължително трябва да включва козунак. Споделям ви моята любима рецепта за вкусен пухкав козунак на конци, на която никога не изневерявам. Приготвям всеки път с различна плънка и този път реших да опитам комбинация от сушени плодове и шоколад.
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
Продукти за 2 бр. козунак:
➤ 7 бр. яйце (6 бр. за козунака и 1 бр. за намазване)
➤ 2 и 1/2 ч.ч. захар
➤ 300 мл. хладко мляко
➤ 7 гр. суха мая
➤ сок и настъргана кора от 1 портокал
➤ ванилия
➤ щипка сол
➤ 60 гр. стопена свинска мас
➤ 180 гр. краве масло
За пълнежа:
➤ какао
➤ сушени кайсии
➤ сушени червени боровинки
➤ стафиди
➤ шоколадови калети
➤ няколко капки ром
Подгответе си всички необходми продукти. Преди да започнете работа по тестото, накиснете сушените плодове в портокаловия сок и прибавете 1-2 капки ром.
Маята разтворете в малко мляко. Захранете я с 1 с.л. захар и 3-4 с.л. брашно. Разбъркайте до получаването на гъсто палачинково тесто. Оставете на топло за около 30 минути или докато маята се активизира и сместа шупне. След това разбийте яйцата със захарта и към тях добавете останалото мляко, ванилията, солта, кората на портокала и сока, който ползвахте за накисването на сушените плодове. Добавете и шупналата мая, и разбъркайте добре всичко.
В голяма купа пресейте по-голямата част от брашното (около 800 гр.), а другата част оставете за премесването. Оформете кладенче и постепенно добавяйте от яйчната смес вътре, като разбърквате постоянно. Замесете тестото, като постепенно си прибавяте по малко от останалото брашно, ако е необходимо. Трябва да получите меко тесто, което да не лепне по ръцете ви.
Разтопете двата вида мазнина и с непрекъснато премесване започнете да я прибавяте към тестото. Месете докато усетите, че тестото става еластично и започват да се получават мехури.
Готовото тесто оставете на топло да втаса, докато удвои обема си. На мен ми отне около 2-3 часа. След това разделете тестото на 6 равни топки, като всяка разточите и добавите от плънката. Навийте на руло и оплетете две плитки. Оформените козунаци намажете с разбито яйце и поръсете със захар и бадеми. Температурата и продължителността на печене зависи от фурната и големината на козунаците, затва проверявайте често готовността с клечка. Аз пекох на 170 градуса за около 13-15 минути.
Видео рецептата може да видите ТУК!
✱ БЕЛЕЖКИ:
- След оформянето на козунаците, може да ги оставите за още 30 минути на топло, за да втасат повторно. Аз пропуснах този етап, защото още при първото втасване се забавих и получих почти превтасало тесто.
- Препоръчвам ви да печете на най-ниския ред във фурната, на горен реотан.
- За плънка може да използвате ядки, плодове, шоколад, локум, какаов крем, мармалад и др.
Отзиви