ПОГАЧА ЗА ПРОЩАПУЛНИК




Борил направи своите първи крачки още след първия си рожден ден, но едва наскоро успяхме да организираме прощапулник, а и той се чувства по-уверен. В нашето семейство почитаме българските традиции и обичаи, затова се заех с (оказва се) не леката задача да проуча всичко за повода.
Тук отварям една скоба. Нали знаете как всеки си има някаква мания? Подрежда дрехите по цветове, сгъва чорапите по определен начин, пие кафе само от една определена чаша, смята цифри на регистрационни номера и т.н., Е, моята мания е ПОДГОТОВКАТА!!!
Обичам да съм подготвена за всичко, запозната в детайли с научна литература, различни тези, мнения по тематиката, която ме вълнува. Нали помните „control freak“ маниака от поста на 8-ми март?
ПОДГОТОВКАТА
Запознах се с обичая и различните му изпълнения в различните региони и промяната на традицията от миналото до сега. Реших да избера „нашия“ (нали знаете, когато се роди бебе всичко е „нашето“ и „ние се..“) прощапулник да е нещо по средата. Хем да се придържа към старите традиции, хем да си има и нюанс на съвремието.
Реших да ви споделя какво селектирах като информация за себе си. Съответно, по нея избрах и да организирам празника. Може пък тази „смляна“ информация да спести малко време на някоя недоспала мама. Тук отново подчертавам, че това е МОЯТ избор, познати са много варианти.
Щом детето направи първите си самостоятелни стъпки, майката замесва специална погача, която се нарича „престапулник“, „престапулка“, „прощапулник“. Ако друга мома меси питката е важно, тя да е „бащина и майчина", т.е. от пълно семейство, да няма починал в дома ѝ, иначе е досег със света на мъртвите. Стремежът е детето да бъде защитено от лоши влияния. Подходящи дни за извършването на този ритуал са понеделник, сряда и неделя, защото тези дни са добрите дни, според християнските религиозни представи.
Понякога, преди да сложат погачата в печката, карат детето да направи стъпка върху нея. Като се опече, тази стъпка разделят между тъщата и свекървата. На пода във вид на пътечка се постила бяло платно. Бялото платно се слага, за да тръгне детето на чисто и бяло, да му е чист пътят в живота и да няма трудности. Върху платното се разпилява здравец, за да е здраво детето. В края му се нареждат различни предмети. Според поверието, първият предмет, който детето вземе, определя професията му. Наборът им зависи предимно от въображението на майката.
Целта е да се поставят артикули, представляващи основни и в повечето случаи престижни професии:
• Книга - писател, библиотекар
• Макара с конци - шивач, моделиер
• Международен паспорт - дипломат
• Химикалка - учител, преводач
• Отвертка - техник, майстор
• Мишка или клавиатура - компютърен специалист, учен
• Спринцовка или стетоскоп - лекар, фармацефт
• Черпак или лъжица - готвач
• Играчките количка или вертолетче - шофьор, пилот
• Кубче - строител, архитект
• Диск - музикант, певец, танцьор
• Портмоне, пари - продавач, банкер, финансист, бизнесмен
• Снимка - фотограф, видеооператор
• Топка - спортист, футболист
• Гребен - фризьор, козметик
• Плюшена играчка - актьор, кукловод
• Чаша - барман, сервитьор
Желателно е да не се поставят твърде много обекти пред детето, както и да няма ярки, привличащи цветове. Също така е препоръчително всички избрани предмети да са нови за детето, да не ги е виждало или играло с тях преди, за да не се „манипулира“ избора.
Майката разчупва питката на кръстчето на детето, за да не пада често и за да расте здраво и силно. Дава първото парченце на детенцето, а след това и на всички останали. Тичешком майката раздава приготвената питка на гостите и съседите. Всеки, който получава парче от питката, трябва да го вдигне нависоко и да каже своята благословия, като: „Бързо да проходиш и толкова голямо да пораснеш!“, „Където ходиш, все добро да носиш!“, „Където ходиш, празен да не доходиш!“ и да подскочи или да пробяга известно разстояние. Приема се, че така той предава на малкото дете своята способност да тича.
Ето я и рецептата (попаднах на нея в канала на „Приказна кухня с Ани“) за уникално вкусната питка, която гарантирам ви си трува всяка минута, прекарана в кухнята:
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!

➤ 600-700 гр. бяло брашно, тип 500 (пресято)
➤ 200 мл. прясно мляко (затоплено)
➤ 2 с.л. кисело мляко
➤ 2 яйца
➤ 1 с.л. сол
➤ 1 с.л. захар
➤ 7 гр. мая
➤ ½ ч.ч. олио
➤ 100 гр. краве масло
➤ 1 жълтък
➤ сусамово и маково семе

Пресяваме цялото количество брашно, което ще ползваме. В дълбока купа смесваме малка част от брашното, маята, солта и захарта. Разбъркваме добре сухите съставки. Оформяме кладенче и в него изсипваме яйцата, олиото, прясното и кисело мляко. Разбъркваме отново. Получава се лепкава каша. Към нея прибавяме по малко от останалото брашно, като пресяваме повторно всяка нова добавена порция. Когато тестото започне да се събира на топка, го прехвърляме на плота и месим активно. Използваме съвсем малко количество брашно при месенето. Тестото трябва да спре да се залепя на плота, но да е много меко и еластично. Оформяме го на топка и в намаслена купа оставяме да втаса на топло, докато удвои обема си. След това го премесваме съвсем леко и нежно. Отделяме малка топчица за декорация, а останалото тесто разделяме на четири равни части. Оформят се топчета, които разточваме на кори. Всяка кора се маже обилно с разтопено масло и се поставят една върху друга, върху лист хартия за печене. Последната, 4-та кора, не се маже. В центъра на наложените кори поставяме чаша и режем на 8 части. Всяко изрязано парче осукваме по два пъти. Прехвърляме питата с хартията за печене в дълбока тава със същия диаметър. Ако нямате подходяща, може да се използва регулируем ринг за торти. Погачата втасва още веднъж в тавата за 30-40 минути. През това време оформяме желаните декорации за питката от тестото, което сме заделили предварително. Разбиваме жълтъка с останала част от маслото и мажем питката, когато е удвоила обема си. Поръсваме със семена и печем на 180 °С на най-ниското ниво във фурната (на горен и долен реотан) за 40-45 мин.
Ето и някои ВАЖНИ трика за успеха на рецептата:
- Колкото повече месите, толкова по-пухкава ще е питката.
- Изтеглете си точното количество брашно. Може да добавите по-малко, но не и повече от описаното количество. В противен случай рискувате питката да бъде сбита, тежка и по-суха.
- Корите, които се разточват не трябва да са много дебели, нито много тънки.
- Ако питката се запече отгоре, преди да е минало необходимото време, покрийте с алуминиево фолио.
- Не забравяйте да наредите корите върху хартия за печене, без нея трансфера в тава ще ви е много труден.
Да ви е сладко и стъпвайте СМЕЛО, малки и големи!
Отзиви