ФЛАН С ХЛЯБ



В неделните сутрини сме възприели закуските да са щедри и да се глезим с нещо любимо, а децата очакват някак менюто да е по-специално и различно от останалите дни.
Тези желания не винаги срещат възможностите и ентусиама на кулинара у дома. В случая това съм аз. Затова пък съм ви подготвила една рецепта, която доказва, че и без много подготовка и специални продукти може да си направите чудесен френски десерт, достоен за някой изискан ресторант.
Е, добре де, достатъчно изискан да поканите съседите, приятелите и техните деца на кафе, и да се почерпите с нещо вкусно. Използвах наличното в хладилника и един залежаващ хляб.
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!

➤ 350 мл. прясно мляко
➤ 1 с.л. кокосова захар
➤ 3 яйца
➤ 2 малки филии хляб
➤ ванилия
➤ канела
➤ лимонова кора
➤ стафиди
➤ 1 с.л. сок от Агаве

Разбираме яйцата със захарта. Загряваме на котлон млякото с ванилия, лимонова кора и канела. При завиране сваляме от котлона.
В купа надробяваме хляба и поръсваме със стафиди. Поливаме с горещото мляко и оставяме да се накисне за 15 минути. След това добавяме яйчната смес и разбъркваме добре.
На дъното на малка тавичка, със свалящи се стени или форма за кекс, разливаме сока от Агаве. Отгоре заливаме с приготвената смес и печем на водна баня за 40-50 минути на 150 градуса.
Оставяме да изстине добре и разрязваме на парчета, удобни за хващане. Аз сервирах с малко лешников тахан, кокосов крем и банан.
Сладкишът става много сочен и лек.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- захарта може да се замени с кленов сироп, сироп от фурми, мед (12+ месеца), намачкан банан или да се пропусне;
- за безглутенов вариант може да използвате безглутенов хляб или сухари;
- кравето мляко може да се замени с кокосово или бадемово;
- за деца под 12 месеца е добре стафидите да се накълцат на дребно.
Отзиви