ПИТКА ОТ ЛИМЕЦ





Приготвянето на домашен хляб не винаги е сложно, времеемко начинание, изискващо много опит и познания.
Тази питка с брашно от лимец е бърза и лесна. Това е идеално хлебче, което да сервирате на закуска или вечеря.
С хрупкава коричка и страхотен аромат.
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!

за 7 бр. питки
➤ 400 гр. брашно от лимец
➤ 100 мл. прясно мляко
➤ 1 кубче жива мая
➤ 250 гр. масло
➤ щипка сол
➤ щипка захар
➤ 200 гр. сирене
➤ чубрица, риган
➤ зехтин
➤ 100 мл. вода

Маята се активира в затопленото прясно мляко, заедно със солта, захарта и 2 с. л. от брашно.
След 10-15 минути прибавяме шупналата смес към брашното (300 гр.) и разбъркваме. Оставяме си малко от брашното, което ще използваме при замесването. Добавяме по малко от водата и замесваме. Прибавяме разтопеното масло и продължаваме да месим, докато получим еластично, нелепнещо тесто. Оформяме топка и я оставяме да втаса за 1 час. След това я разточваме, поръсваме с натрушено сирене, подправки и малко зехтин. Навиваме на руло, а след това и на кравайче.
Печем на 200 градуса в малка тавичка, покрита с хартия за печене.
Отзиви