ОВЕСЕНИ БАРЧЕТА С ШОКОЛАД И ЯДКИ
Този десерт е от категорията "и мама е човек". Често споделям рецепти, подходящи за цялото семейство, както за възрастни, така и за деца. Тази не е изключение, но е по-скоро неудачна за малки деца като Бори (синът ми) главно заради шоколада. Или поне аз се старая да го избягваме още малко.
МамаCooLинар обаче обича понякога да се възнагради с нещо сладко след тежка тренировка, но същевременно да не я обезмисли. Ако и вие обичате сладко, а също така и да се храните здравословно, тези сурови и здравословни барчета са за вас.
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
➤ 2 ч.ч. овесени ядки
➤ 4 с.л. ленено семе
➤ 2 с.л.кокосово брашно
➤ 2 с.л. чия
➤ 1/2 ч.ч. смлян печен пекан (американски орех)
➤ сушени червени боровинки
➤ тиквено семе
➤ 3-4 с.л. фъстъчено масло
➤ 4 с.л. кленов сироп/мед/агаве
➤ 3 с.л. разтопено кокосово масло
За шоколадовия слой:
➤ 2 с.л. разтопено кокосово масло
➤ 90 гр. черен шоколад
Всички съставки за барчетата се смесват в дълбока купа и се разбъркват много добре до получаването на лепкава и пластична смес.
Подгответе тавичка с хартия за печене, в която да я разпределите. С помоща на лъжица, заравнете и притеснете добре, така че сместа да се уплътни. Оставете в хладилник за 30 минути.
През това време си подгответе глазурата. В малка касерола смесете шоколада и кокосовото масло. Разтопете на водна баня и слаб котлон. Разбърквайте добре и когато сместта е напълно втечнена, залейте ,,овесения блат". Заравнете с леки потупвания на тавичката и оставете отново в хладилник за час. Разрежете на правоъгълни барчета и сервирайте.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- Вместо кленов сироп може да използвате агаве, сироп от фурми, мед и др.
- За по-малките деца може да предложите барчетата без заливка от шоколад.
- Преди да разрежете барчетата потопете ножа си в гореща вода за няколко минути. Това ще предотврати начупване на шоколадовия слой.
Отзиви