МЕЛОМАКАРОНА (ГРЪЦКИ КОЛЕДНИ СЛАДКИ)






В духа на предпразничното настроение, ви представям най-известните и традиционни гръцки коледни сладки: меломакарона. Ако някой ме попита какъв вкус има Коледа, тези сладки ще са моята асоциация и отговор. Изключително ароматни, вкусни и не се приготвят трудно.
Оригиналната рецепта е твърде сладка за моя вкус, затова направих своите модификации. Също така, в оригинала готовите сладки се поръсват с орехи, а аз реших да ги икорпорирам в самата сладка. Получи се много интересно, вкусно и една идея по-здравословно. Така хем аз съм доволна, хем и Борил може да опита.
Също така, да не забравяме, че гръцките меломакарона са постни сладки и спокойно можем да им се наслаждаваме по време на коледните пости.
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!

За сиропа:
➤ 300 мл. вода
➤ 1/2 ч.ч. мед
➤ 1 портокал
➤ няколко зърна карамфил
➤ 1 пръчица канела
За сладките:
➤ сокът на 2 портокала
➤ 1/2 ч.ч. зехтин
➤ 1/2 ч.ч. грис
➤ 1 1/2 ч.ч. брашно
➤ 1/2 ч.ч. смелени орехи
➤ 1/4 ч.ч. кокосова захар
➤ 1 ч.л. сода
➤ карамфил на прах
➤ канела на прах
➤ настъргана кора на 2 портокала

Първо се приготвя сиропа. В малка тенжера смесете всички продукти и загрейте на умерен котлон. Щом меда се разтопи и се появят първите балончета (преди завиране), отнемете.
Оставете сиропа да отлежи с всички съставки и да изстине напълно. В купа смесете предварително пресятото брашно и гриса. В друг съд смесете останалите сухи съставки и накрая прибавете олиото и портокаловия сок. Разбъркайте много добре, до хомогенна смес. След това я прибавете към купата с брашното. Разбъркайте двете смеси бавно и продължително, с помощта на шпатула, без да месите. Трябва да получите нелепнещо, жилаво тесто. От получената смес оформете сладките и ги наредете в тава с хартия за печене.
Печете на на 170 градуса за около 30 минути. Щом са готови, сладките се потапят още горещи в студения сироп за около минута.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- В случай, че НЕ постите, можете вместо зехтин да използвате разтопеното масло.
- Не е добре да слагате много брашно, защото сладките ще станат твърди и няма да поемат достатъчно сироп.
- Вземете в предвид, че сладките ще увеличат обема си, така че по-добре ги оформете по-дребни.
- Направете пресечени линийки върху сладките с вилица. Така те ще поемат по-лесно сиропа.
- Съхранявате готовите сладки в кутия или затворен съд, за да запазят вкусовите си качества за по-дълго време.
Отзиви