КОЛЕДЕН ЧИЙЗКЕЙК



Коледа е! Това е времето ни заедно, в очакването и надеждата чудото да стане. Време, в което няколко поколения се събират около масата, разменят подаръци, смеят се заедно и гледат стари коледни филми. Време да се поглезим! Ето защо ви споделям моят най-любим коледен десерт! Чийзкейк с мандарини, без печене! Лек, свеж, ароматен и с наситен цитросов вкус. Заслужава си да го опитате!
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!

за блата:
➤ 400 гр. бисквити с орехи
➤ 50 мл. прясно мляко
за крема:
➤ 500 гр. рикота
➤ 400 гр. заквасена сметана
➤ 200 мл. прясно мляко
➤ 2 с.л. (равни) еритритол
➤ 30 гр. желатин
➤ 200 мл. сок от мандарини
➤ лимонови корички
за желирания слой:
➤ 600 гр. мандарини (обелени)
➤ 2 ч.л. еритритол
➤ 20 гр. желатин
➤ джинджифил
➤ сокът на половин лимон

Подгответе си подходяща форма за кейка, чието дъно и падащи стени да покриете с фолио. Смелете бисквитите на трохи и ги разпределете във формата. Добавяйте по малко мляко, като внимателно притискате със силиконова шпатула бисквитите, така че да ги уплътните добре. Стремете са да получите равен и плътен слой, дебел около 1-1,5 см.
Пригответе крема. За целта, в малка тенджера смесете млякото и желатина. Загрейте на умерен котлон, но не позволявайте да заври. Щом желатинът се разтвори свалете от котлона.
В дълбока купа разбийте с миксер останалите продукти за крема. Добавете охладеното мляко с желатин и отново разбийте. Полученият крем изсипете във формата и заравнете с шпатула. Докато приготвяте желирания слой, приберете полуготовия кейк в хладилник.
В блендер смелете обелените мандарини до получаване на фреш. След това прецедете през гевгир, така че да отстраните ципите. В отцедения сок разтворете желатина и отново загрейте на умерен котлон без да завира. Разбърквайте през цялото време. След като е готов, добавете щипка джинджифил, лимонов сок и подсладител по ваш вкус. Изчакайте сместта да се охлади и залейте кейка, с което ще оформите последния му слой. Оставете в хладилник за 1 нощ или поне 3 часа, преди да сервирате.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- еритритола може да замените с подсладител по ваш избор (агаве, мед, пудра захар и др.), но имайте в предвид, че количествата ще бъдат различни.
Отзиви