БУТЕР ОХЛЮВЧЕТА С КРЕМ И СТАФИДИ





Пънчета, охлювчета, кифлички... както и да наречете тази любима закуска, тя си остава класика и винаги ще ми напомня за детството. Избирам да ги приготвя най-често в някои забързани дни, когато нямам време, творчески идеи и енергия за нещо по-специално.
Чудесни са, защото се приготвят изключително лесно и бързо. Могат да се хапнат на крак или да влязат в ученическата кутия за храна. Времето също все повече ни предразполага за дълги разходки или пикник навън. Тези бутерки са идеален снак или закуска за малки и големи, в такива дни.
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!

➤ 1 пакет бутер тесто (275 гр.)
➤ 400 мл. прясно мляко
➤ 3-4 с.л. натурално царевично нишесте
➤ 4 с.л. сладко от смокини
➤ ванилия
➤ 4 с.л. стафиди

В касерола загрейте 350 мл. от млякото, на слаб огън (без да завира) и добавете ванилия. В останалите 50 мл. студено мляко разтворете нишестето и след това прибавете на тънка струя към топлото мляко на котлона, като разбърквате постоянно. Щом се сгъсти достатъчно, отнемете от котлона и добавете сладкото от смокини. Разбъркайте и оставете да се охлади леко и стегне. През това време си пригответе тавичка с хартия за печене, в която ще изпечете охлювчетата.
Охладеният крем разпределете върху листа бутер тесто. Отгоре поръсете със стафиди и навийте на стегнато руло. Нарежете го на шайби с поне 2 см дебелина. Подредете охлювчетата в тавичка и изпечете във фурната на 180 градуса за 10-тина минути.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- за подсладител аз използвам домашно сладко от смокини, но вие може да изберете сладко по ваш вкус или да използвате обикновена захар, или пък друг по-здравословен заместител.
- ако желаете, може предварително да накиснете стафидите във вода или плодов сок.
- вместо моя мързелив вариант с бутер тесто, винаги може да изпълните рецептата със здравословно, домашно омесено тесто (не непременно бутер).
Отзиви