ЗАХРАНВАНЕ С БОБОВИ КУЛТУРИ
![ЗАХРАНВАНЕ С БОБОВИ КУЛТУРИ](/thumbs/1/220630113818various-legumes-min.jpg)
![ЗАХРАНВАНЕ С БОБОВИ КУЛТУРИ](/thumbs/4/220630113818various-legumes-min.jpg)
Направи ми впечатление, че когато споделям рецепти с бобови култури, често се случва да получавам запитвания, относно въвеждането им. Много често ние майките в желанието си да изберем най-доброто за децата си ставаме ненужно свръх-протективни (научно необосновано имам в предвид). Включително и за подбора на храни.
Обикновено бобовите култури се въвеждат в бебешкото меню около 7-8 месец. Въпреки посочените ползи, за да се презастраховат, много майки избягват дълго време въвеждането им, тъй като за тях е известно, че образуват газове и могат да раздразнят стомахчето на бебето. Правилната обработка и приготвяне на боба обаче ще намали до голяма степен този ефект, а и да не забравяме, че не е задължтелно всяко дете да реагира при консумацията му. Друга причина за отлагането може да бъде и времеемкото приготовяне на този иначе чудесен продукт.
![media 836](/resources/pickled-green-peas-jar-stocks-food-top-view-wooden-background-copy-space-min.jpg)
Ами консерва?
Вероятно смятате, че консумацията на консервирани храни ще навреди на здравето на децата ви? Може би сте загрижени за потенциалните опасности от така страшния бисфенол А (BPA)? Това е химикал, широко използван за облицоване на консерви за храни и напитки, който се съдържа и в пластмаси (например бутилки за многократна употреба). Наскоро Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) съобщава, че BPA е безопасен при много ниските нива, които се срещат в някои консервирани храни. Ако все пак това ви тревожи, може да изберете консервирани продукти в стъклен буркан. На пазара вече се предлагат много такива видове и на различни марки.
Или пък ви тревожи голямото количество натрии, което съдържат консервираните храни? Минерал, който всички ние, включително децата, трябва да се опитаме да ограничим в диетата си. Вярно е, че консервираните супи, боб и зеленчуци обикновено са с високо съдържание на натрий (сол). Можете да намалите концентрацията като отцедите и изплакнете добре продукта. Проучване установява, че това намалява натрия до 40%.
А може би смятате, че хранителните и полезни вещества на консервираните храни са загубени и съответно не виждате смисъл да ги предлагате на детето си? Според Американската академия по хранене и диетология консервираните и замразените храни са толкова питателни, колкото и пресните. Друго проучване, публикувано в American Journal of Lifestyle Medicine, установява, че хранителните стойности за пресни, замразени и консервирани зеленчуци са с почти еднакво добри хранителни възможности.
Изберете най-доброто за вас и семейството си. Разбира се за предпочитане са варени сушени зърна, тъй като те не съдържат натрий, не са консервирани в съмнителни съдове и т.н. И все пак знайте, че имате и не толкова страшна алтернатива - консерва.
Използвана литература
https://beaninstitute.com/beans-for-babies
https://www.parents.com/recipes/scoop-on-food/are-canned-foods-ok-for-kids/
https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/bisphenol-bpа
Отзиви