ВЪВЕЖДАНЕ НА ПОДПРАВКИ
Често получавам запитвания за това кога и какви подправки съм въвела в менюто на Борил.
Нещата се променят! И в тенденциите за захранване, и в кухнята, и подправките, които подбираме. Все по-често употребяваме рожков, махлеб, сумак, шафран и др. Живеем в общество, в което до скоро за правилно се смяташе, че храната на бебето трябва да е абсолютно неподправена, камо ли такива „нови“ и екзотични подправки да присъстват в нея. За радост, хората започват да са по-отворени към въвеждането на нови храни. Налице са много на брой, достоверни източници. Да не забравяме също, че кърмените бебета вече са имали досег с вкусове на някои билки и подправки. Ароматите им се прехвърлят чрез кърмата, като помагат за създаването и развитието на вкус към подправени храни.
Кога и как да въведем подправки?
Препоръката на педиатрите е след 8-ми месец. Изключение правят солта и захарта, които се въвеждат след 1 годсна. Тук няма да се спирам на тях, тъй като са обширна тема и за тях има отделна статия. Тази препоръка е свързана по-често с проблеми в храносмилането, отколкото с възможни алергични реакции.
Както всяка друга нова хранар спазвайте правилото "предлагам нова храна на всеки 3 дни", за да наблюдавате за евентуални реакции.
Когато говорим за подправкир е важно да отбележим, че има разлика между лютиви и ароматни.
Ароматните подправки - като канела, индийско орехче, чесън, куркума, джинджифил, кориандър, копър и кимион - са напълно подходящи за деца, дори в ранна възраст (след 6 месеца). Единственото внимание, което изискват, е стандартното въвеждане - по една нова подправка на всеки четири до пет дни, за да се види дали има нежелана реакция.
Лютивите подправки стимулират по-малко вкусови рецептори и повече от тези, които отговарят за болката. Кърмачетата може да имат по-силна и нова реакция към такива подправки, вероятно създавайки отвращение. Отделно, стомахчетата им са чувствителни и лесно могат да се раздразнят. Затова е препоръчително да се избягват до навършване на година или да се използват в много малки количества.
Въпреки това има много култури и страни от Южна Америка и Азия, които ядат много люта храна и я предлагат на децата в ранните етапи от захранване. Тогава повечето деца стават толерантни към различна степен на пикантност.
От гледна точка на безопасността при въвеждането на подправки, уверете се, че използвате пресни такива, които не са стояли на рафта от три или пет години. Хората сме склонни да ги съхраняваме на рафта за дълъг период от време, отворени или в несигурни опаковки. Възможно е да се развият всякакви бактери или да се срещнат други твари. С две думи - проверете срока на годност!
Защо да подправяме храната на детето?
- Отличен начин е да разнообразите и овкусите бебешкото меню.
- Добавяйки вкусове, избягвате по-дълго консумирането на захар и сол.
- Бебетата са по-склонни да експериментират с нови вкусове.
- Подправките и билките имат своите ползи за здравето.
Използвана литература
https://www.livescience.com/36487-babies-spicy-food-introducing-solids-spices.html
https://globalnews.ca/news/3895274/spicy-food-baby/
https://weaningworld.com/introducing-herbs-and-spices-when-weaning/
Отзиви