КОМБИНАЦИЯ НА РИБА И МЛЯКО
Колко от вас са били предупреждавани да не пият мляко скоро след като сa хапвали риба? Или да не смесвате млечни продукти и яйца с риба и морски дарове? А как да подходим при захранването на бебе? Истина или мит е токсичния ефект при смесване на тези два продукта? За всичко това ви разказвам в статията по-долу.
Какво е левкодерма?
Едно от убежденията, предавани през поколения е, че консумирането на млечни продукти с риба причинява кожни заболявания като левкодерма.
Левкодерма, наричана още витилиго, е кожно заболяване, което причинява появата на бели петна по кожата. Може да засегне всяка част на тялото. Белите петна са резултат от частичното или пълно унищожаване на кожния пигмент меланин, което придава на кожата цвета й.
Какво причинява левкодерма?
Левкодермата е автоимунно заболяване, което означава, че имунната система на тялото атакува собствените си клетки и ги унищожава. Като цяло левкодермата се пренася генетично, през поколения. В медицинската литература няма връзка между диетата и левкодермата. Така че няма научно доказателство за установяване на връзка между левкодерма и консумацията на мляко и риба заедно.
Опасно ли е комбинирането на риба с млечни продукти и яйца?
Втората още по-популярна теза е, че консумацията на двата продукта ще ви причини хранително натряване или друга тежка алергична реакция.
В Индия и Средиземноморието почти няма рецепта, която да не смесва млечни продукти с риба. В тези страни такива ястия са изключително популярни и се консумират от векове.
Рибата и млякото са богати на протеини и заедно, в някои случаи, могат да причинят затруднено храносмилане или да засилят симптоми на вече съществуващи алергии. Въпреки това, нито науката, нито Аюрведа съобщават за токсични ефекти или левкодерма.
От научна гледна точка има само една причина да избягвате тази комбинация (за себе си и децата) от храни - ако сте алергични към някой от продуктите (риба и/или мляко). Няма проучване, което да докаже, че тази комбинация може да има неблагоприятни ефекти върху организма. Подкрепен с научна основание е само рискът, ако рибата не е добре приготвена (термично обработена) или имате непоносимост към лактоза и/или имате алергия към риба/морски дарове. Само тогава тази комбинация от храни ще доведе до обриви и други проблеми.
В кои случаи да се избягва комбинирането на риба с млечни?
- ако детето е алергично към някой вид риба или морски дарове
- ако детето има алергия към мляко или непоносимост към лактоза
- ако детето страда от имунни нарушения и/или храносмилателни проблеми
- ако има други хранителни алергии
Какво казва алтернативната медицина?
Аюрведа (аюрведическа медицина) е псевдонаучна система за грижа за здравето с корени в Индия. Според нея, млякото и рибата са от два различни типа на хранене, т.е. рибата е не-вегетарианска храна, докато млякото, въпреки че е животински продукт, се счита за вегетарианска храна. Имайки предвид аюрведическата философия, тази комбинация е несъвместима, както поради различните стилове на хранене, така и защото и двете имат напълно противоположни ефекти върху тяло. Тъй като според древната техника млякото има "охлаждащ ефект", а рибата има "загряващ ефект", комбинацията им създава дисбаланс, който може да доведе до химически промени в организма. Според Аюведера е препоръчително да избягвате тази комбинация, особено ако имате слаба имунна система. Двата продукта са доста богат източник на протеини поотделно, но съставът им е много различен един от друг, поради което те се нуждаят от различни храносмилателни ензими, за да ги усвоят. Дисбалансът може да причини затормозяване на храносмилателната система, което може да промени химическата реакция в организма и допълнително да отслаби имунната система. Това обаче не е страшен феномен само за тази комбинация. Всяко смесване на повече храни, нездравословно хранене, смесване на храни-алергени, може да причини на вас и детето ви вид хранително неразположение - подуване на корема, газове, киселини, повръщане и т.н.
За какво да внимаваме когато консумкираме риба и мляко?
- Рибата и морските дарове да са пресни и добре термично обработени, а млечните продукти в срок на годност и правилно съхранявани.
- Не консумирайте сурова, сушена, маринована, консервирана риба с млечни продукти и особено прясно непастьоризирано мляко
- Калцият влияе върху усвояването на желязо от растителен и животински произход. Вземете в предвид това, особено при деца с желязодефицитна анемия.
Ако имаше научно обоснование и реален риск за здравето, то тогава:
- рибата не би трябвало да се въвежда в менюто на бебето, докато е на кърма или приема формула
- нямаше да съществуват толкова много рецепти, комбиниращи двата продукта и тези ястия да се предлагат в обществени заведения
- тази комбинация би била недопустима в детското меню, но същевременно много детски кухни я предлагат
- нито една световна педиатрична асоциация не описва тази комбинация като токсична или опасна
Използвана литература
https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/fish-and-milk-toxic-combination-or-superstition/articleshow/69280234.cms
https://food.ndtv.com/food-drinks/should-you-or-shouldnt-you-eat-fish-and-milk-together-1723336
Отзиви