ВЪВЕЖДАНЕ НА ЗАХАР








Колко скандално заглавие, нали? Не се тревожете, този продукт не е задължителен за въвеждане, но май е незибежен.
Ето че дългообещаваната и дългоочаквана статия за захарта е вече факт! Благодаря за интереса на всички, които ми писаха и за търпението също. Отне ми повече време, отколкото предполагах. Успях обаче да систематизирам всичко налично и да го резюмирам, така че достатъчно ясно и обширно да отговоря на въпросите ви.
Понятието “захар” е много широко и захарта има много имена. Всички въглехидратни храни, в това число плодове, зеленчуци, зърнени храни и дори млечни храни, съдържат захар.
Захарта задължително вредна ли е? Какви видове захар има?
Най-често срещаните форми на захари са:
- Глюкоза
- Фруктоза (плодова захар) - абсорбира се директно в тънките черва и повишава нивото на кръвната захар постепенно. При приема на по-голямо количество, отколкото може да понесе и преработи черният дроб, излишъкът се превръща в холестерол.
- Захароза (трапезна захар)
Отдавна е известно, че бебетата обикновено се раждат с вече придобит вкус за сладки храни. Затова и често предпочитат този вкус. Проблемът е, че колкото по-рано въведем добавени захари, толкова по-вероятно е бебето или малкото дете да предпочете и да избере сладки храни в детството и през целия си живот.
Приемът на захар над оптималните количества е неблагоприятен за всяка възраст, но според American heart association избягването на добавена захар преди 2 годишна възраст е абсолютно наложително.
Какви са негативните ефекти на захарта при децата?
- предразполага към затлъстяване
- увеличава риска от диабет 2
- допринася за образуване на кариеси
- причинява хиперактивност
- пречи на концентрацията
- потиска имунитета
- създава условия за чревен дисбаланс
- създава киселинна среда в организма
- засища с празни калории
Знаем, че хранителната промишленост затруднява намирането на храни, които не са направени с добавена захар. Дори храни, които се считат за здравословни, като пълнозърнест хляб, имат добавена захар. Точно затова съм ви приготвила и инфографики за:
- Как да разпознаем добавената захар в продуктите?
- Какви алтернативи на захарта може да предлагаме?
Какво количество захар е безопасно за децата ни?
Според последните препоръки на СЗО от 2015 г. количеството свободна или добавена захар в дневното меню не трябва да надвишава 10% от общия калориен прием, а в идеалния вариант да е по-малко от 5%. За да се спазят тези проценти при среднодневен прием от 1200 кал (за дете 1-3г.), ще трябва да предвидим до 60 ккал добавени захари, а това са около 15 г. или не повече от 1 ч.л. В това количество влизат и всички подсладдители, независимо от произхода им.
Как да рапознаем добавената захар в продуктите?
Четете внимателно списъка на съставките. Добавената захар се среща под много имена и форми. Освен всички онези завършващи на "оза" като малтоза и захароза, други наименования включват високофруктозен сироп от царевица, меласа, тръстикова захар, царевичен подсладител, сироп, мед или концентранти от плодови сокове.
Кои подсладители, алтернативи на бялата захар, са подходящи за децата?
Естествените подсладители включват сиропи, като агаве, кленов сироп, сироп от фурми, меласа, мед, кокосова захар. Всички тези храни всъщност са захар, просто се наричат по друг начин. Една от разликите между трапезната захар и тези алтернативни, натурални захари е, че те често, но не винаги, са по-малко рафинирани, следователно запазват повече витамини, минерали и антиоксиданти. Това ги прави по-малко вредни от нея, а не полезни.
Затова, що се отнася до захарта и подсладителите, не е въпрос толкова на източника им, а какво е употребяваното количество и честотата на консумиране.
С изключение на меда, всички подсладители са безопасни за деца под 1 година, но се препоръчва захарите и сладките храни да са сведени до минимум в тази възрастова група. Бебетата вече имат предпочитания към сладкия вкус, които наистина не е необходимо да бъдат насърчавани допълнително.
Използвана литература
https://www.who.int/publications/i/item/9789241549028
https://www.strong4life.com/en/feeding-and-nutrition/meal-planning-and-prep/why-added-sugar-should-be-avoided-before-age-2
Отзиви