ЗАЕШКА ЗАКУСКА
Закуската е в унисон с Великденските празници, засищата и здравословна.
Чудесен начин да вмъкнем повече зеленчуци в детското меню, а и да поработим върху нашата диета.
Това е една Великденска вариация на добре познатата овесена каша. В случая Carrot cake porridge. Обожавам всякакви сладкиши и десерти, в комбинация с моркови и успях с малко модификации да пригодя любимите си рецепти и за Бори.
А ето и какво ще ви е необходимо за тази бърза и наистина много вкусна закуска за цялото семейство:
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
➤ 1 морков, настърган
➤ 3-4 с.л. фини овесени ядки
➤ 3 с.л. смлени орехи
➤ 2 с.л. стафиди
➤ 200 мл. вода
➤ 150 мл. прясно мляко
➤ канела
➤ ванилия
➤ кафява захар (по желание, за възрастните)
В тенджерка се загрява вода, добавя се моркова, овесените ядки и стафидите. Варим 5 минути при непрекъснато разбъркване.
Щом се сгъсти добавяме млякото и останалите продукти, и варим още 5-10 минути, до получаване на желаната гъстота. Сервираме топло.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- В представения ѝ вид рецептата е подходяща за деца около или след 1 година (или когато са въведени прясно мляко и ядки).
- За безглутенов вариант ползвайте безглутенови ядки.
- За вариант без лактоза използвате кокосово или бадемово мляко.
- За най-малките (7+) използвайте само вода, пропуснете ядките и стафидите, пасирайте!
- За възрастни и по-големи деца, може да добавите ленено семе, чия, сушени плодове, кленов сироп или друг предпочитан подсладител.
- За вариант ЗВБ (захранване водено от бебето), накиснете ядките във вода за 30 минути. Добавете останалите съставки , изсипете сместта в тавичка. Заравнете и притиснете с лъжица. Запечете във фурна. След като се охлади, нарежете на парчета.
Отзиви