КРЕМ С ПРОСО
Достъпно, вкусно и здравословно!
А тайната съставка днес е ПРОСО!
Просото е сред най-ниско алергенните зърнени култури. Усвоява се лесно от организма, затова е подходящо за хора с чувствителна храносмилателна система и за захранване на бебето. Просото е храна с много приложения за здравето. Съдържа магнезий, фосфор, желязо, манган, витамини от групата В. Също така е богато на фибри. Чудесен заместител е на ориза, фидето в супи, булгур в салати. Получава се чудесна безглутенова каша (millet porridge) за закуска , в комбинация с плодове и ядки.
Поема много вода и се вари в съотношение 1:2,5 вода.
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
➤ 1/2 ч.ч. просо
➤ 1/2 банан
➤ 1 киви
➤ 200 мл. вода (може с краве, кокосово или бадемово мляко)
➤ 1 ч.л. масло (може гхи или кокосово)
Просото се измива и накисва от предната вечер (12 часа). След това се сварява за 15-20 минути в описаното количество вода, на бавен огън, при непрекъснато разбъркване.
След готовност се добавят плодовете по избор и маслото.
За най-малките пасираме до гладък крем, а при по-големите деца може да запазим зърнистата структура.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- Рецептата е подходяща още за началото на захранването, ако се подбере различен от кивито плод.
Отзиви
Здравейте, благодаря ви за ревюто. Просото аз слагам щом заври водата! :)
Здравейте, рецептите са чудесни, само да уточня за себе си кога се слага просото? Когато водата заври или от самото начало на приготвяне? Благодаря предварително!