ТОПЪЛ САНДВИЧ С ЛАВАШ
Още една рецепта с етикет "любима" и "често консумирани". Ето малко аргументи, с които вярвам, че ще спечеля всички майки и домакини:
- Приготвя се лесно и бързо
- Чудесна е за "почистване на хладилника"
- Помага срещу гладни, ревящи деца и МЪЖЕ
- Търпи всякакви добавки, пълнежи и интерпретации по ваш вкус, и според възрастта на децата
- Може да се каже, че е братовчед на дюнера, но с по-здравословния "ген", а по мое мнение и с много по-добър вкус
- Може да се хапва на открито
- Може да се сервира за закуска, обяд и/или вечеря
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
➤ 1 яйце (не е задължителна съставка)
➤ 1 лист лаваш (арменска питка)
➤ 1 с.л. заквасена сметана
➤ 1 ч.л. царевица
➤ 2-3 маслини без костилка
➤ ½ малък домат
➤ ¼ авокадо
➤ магданоз
➤ 1 слайс пуешко или свинско филе
➤ 1 с.л. настърган кашкавал
Листът лаваш се намазва със заквасена сметана. В центъра се подреждат предварително нарязаните зеленчуци, месото и кашкавала.
Не прекалявайте с плънката, за да не се скъса листа лаваш. Прегъваме от двете страни и навиваме на стегнато руло.
Потапяме го в съд с разбитото предварително яйце и печем на тиган със съвсем малко мазнина. Отворената част на джобчето трябда да е отдолу.
Щом се запече и затвори, завъртете сандвича и от другата страна. Печем за не повече от 2-3 минути на всяка страна.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- Не предлагайте царевица на зърна на деца под 1 година или без зъбчета. Представлява риск от задавяне!
- Ако искате да пропуснете млечните, може в плънката да добавяте боб, нахут, всякакви зеленчуци, авокадо. Получава се чудесен мексикански вариант.
- Не задължително да овалвате сандвича в яйце. (това е моят сутрешен вариант за закуска). Може да се запече на сух тиган.
Отзиви