OVERNIGHT OATS
Не мисля, че някога ще има достатъчно часове в денонощието, които да обезпечат всичките ми планове и задължения. Днес опитът ми да изпреваря времето е с една закуска, приготвена от предната вечер. Много популярна и позната във всевъзможни вариации. Любима моя и на Бори закуска - Overnight oats.
Тази рецепта обикаля съвременните кулинарни блогове и книги, и създава впечатлението, че е ново явление. Идеята обаче всъщност съществува от повече от век, благодарение на швейцарския лекар-диетолог Максимилиан Бирхер-Бенер. Той я създава с надеждата да накара пациентите си да ядат повече плодове и първоначално е замислена като вечеря.
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
➤ 3 с.л. фини овесени ядки
➤ 50 мл бадемово мляко
➤ 1 с.л. лешников тахан
➤ 1 ч.л. сок от Агаве
➤ щипка конопено семе
➤ банан
➤ малини
Овесените ядки се заливат с бадемово мляко, така че да ги покрие. Добавя се сок от Агаве и конопено семе. Разбърква се.
На дъното на чашка или бурканче се изсипва лешников тахан, след това малка част от сместа с овесените ядки. Следва ред банани на кубчета и отново овесени ядки. Най-отгоре се прави слой от малини.
Оставя се в хладилник от вечерта и сутринта е готово за консумация.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- Може да използвате всякакви плодове.
- За накисването на овесените ядки може да използвате кисело или прясно мляко, ядкови млека, плодов сок, вода.
- Може да добавите всякакви ядки, тахани, семена или т.н. супер храни, като съобразявате това с възрастта на детето и ги поднасяте в безопасен вид (без риск от задавяне).
Отзиви