КЕКС С ЯБЪЛКИ И ГРИС
Празничните дни са пред нас и вълнението около подготовката им е част от цялата еуфория и радост, която споделяме с любимите си хора. Коледа е точно това време от годината, което споделяме със семейството си около богатa трапеза, на фона на блещукащи светлини, детски смях и уханието на канела.
Представям ви един страхотен, изключително лесен десерт от старите тефтери, с вкус и аромат на Коледа. Освен, че е икономичен и елементарен за изпълнение, е подходящ за всички малки, захранващи се бебета. Тъй като НЕ съдъжа яйца и млечни е чудесна наслада и за всички спазващи Коледните пости! А защо не и за десерт на Бъдни вечер.
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
➤ 1 ч.ч. пшеничен грис
➤ 1 ч.ч. брашно
➤ 1 ч.ч. кокосова захар
➤ 1 ч.л. бакпулвер
➤ 1 ч.л. канела
➤ около 1 кг ябълки
➤ 1 ч.ч. олио
Ябълките се настъргват и към тях се прибавя канелата и олиото. Оставят се настрани, за да пуснат сока си. В купа смесете сухите съставки. В тава (аз използвах с размери 22х30 см) с намазнено дъно или с хартия за печене се редуват смесите на пластове – първо сухата смес, после от ябълките – да покрие добре и така, докато свършат смесите.
Стараем се пластовете да не са много дебели, не повече от сантиметър.
Накрая завършете с ябълки и поръсете със смлени орехи.
Печете около 40-50 минути на средната решетка на фурната, на 170 градуса.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- Подберете сочни ябълки, иначе рискувате блата да остане сух и ронлив.
- Грисът и брашното могат да се замнеят с натрошени на пясък обикновени бисквити
- Ако не държите на постния вариант може да използвате краве масло, вмесо олио, за още по-добър вкус.
Отзиви