БОЯДИСВАНЕ НА ЯЙЦА С НАТУРАЛНИ БОИ
Обичам енергията и вълнението, която се усеща в страстната седмица. Някак ме завръща към обичаите, към корена, към историята на моите баби и дядовци, към един нелек, но изглежда много по-щастлив и хармоничен живот.
Днес е Велики четвъртък, ден за пречистване. Руснаците дори го наричат Чистият четвъртък, за да подчертаят времето за пълно обновяване на тялото и душата, отвътре и отвън. Затова, днес ми се иска да поживея в онова мирно за душата време, някак по-простичко. Според българските обичаи, на този ден се боядисват яйца, а в миналото хората са използвали натурални бои - различни билки, храни, подправки.
Тази година боядисвам няколко такива яйчица за Бори, за да има и той бораче и да съм сигурна в това, което ще погълне (колкото и безвредни да са купешките бои).
На четвъртия ден от страстната седмица започва и замесването на традиционните обредни хлябове - козунаци. Именно в този ден се подновява квасът и се замесва тестото. Ако и вие искате да си отгледате домашен квас и да си замесите вкусен хляб, вижте как тук.
Ако и вие искате да опитате боядисване с натурални багрила, ето малко информация.
Подготовка и боядисване
Син – боровинки, червено зеле
Кафяво – разтворимо кафе, орехови черупки (варени), черен чай
Оранжево - куркума, обелен лук
Зелен – листа от спанак
Розов, червен – цвекло, червени боровинки, малини, червен сок от грозде, сок от цвекло
Жълт – обелки от лимон и портокал (варени), листа от морков (варени), чай лайка
Измийте добре яйцата с топла вода и сапун, за да премахнете нечистотиите, които може да попречат на боядисването. Сварете добре яйцата и ги оставете настрани.
Пригответе си багрило по ваша преценка, като имате в предвид, че за 1 л. вода са необходими 4 чаши зеленчуци, 3-4 супени лъжици билки и смачкани плодове, и водата трябва да покрива използваните оцветители. След като водата заври, намалете котлона и оставете, за да къкри от 15 минути до 1 час, до получаване на желания цвят, като имате предвид, че яйцата няма да станат цвета, който има водата в тенджерата. За всяка чаша прецедена боя добавете 2-3 супени лъжици бял оцет. После боядисайте яйцата, като ги оставите в боята, докато получите желания цвят. Колкото по-дълго останат в багрилото, толкова по-наситени ще са цветовете.
Ето и конкретната рецепта и стъпки, които аз изпълних:
- За създаването на натуралните бои ми трябваха червено зеле, червено цвекло, куркума, сини боровинки и люспи от жълт и червен лук.
- Син цвят получих от червеното зеле. Жълт от куркума. Лилав от сини боровинки. Оранжев от люспите на червен лук. Бежово-кафяв от люспите на жълт лук. Розов и пастелно червен от цвекло.
За целта са ви необходими ¼ червена зелка, 100 г боровинки, 2 с.л. куркума на прах, люспи от 4-5 глави жълт и червен лук и 2 глави червено цвекло. Нарежете зелката на едро, сложете в подходящ съд и залейте с около 2 чаши вода. Варете около 30 минути. Прецедеете и прелейте в буркан или керамична чаша.
Боровинките сложете цели, залейте с две чаши вода и варете на слаб огън 20 минути.
В две касероли сложете люспите лук, отново ползвайте по 2 чаши вода и варете 30-35 минути, докато цвета се насити. Прецедете и налейте в стъклени буркани. По същия начин пригответе нарязаното на кубчета цвекло, а куркумата само залейте с гореща вода. Към всеки цвят аз добавих и по 1 с.л. ябълков оцет. След това готовите бои оставих да се охладят, а боядсивах с горещи яйца.
Наситеността на цвета зависи от времето, за което яйцето стои в боята. Пробвайте цвета и оставете яйцата в боята между 30 минути и 4-5 часа.
Отзиви