8 ЗАМЕСТИТЕЛЯ НА ЯЙЦЕ В ПЕЧИВА
От собствен опит знам, че в началото на захранването майките искаме да направим нещо различно от пюре, нещо специално и вкусно за своите малки човечета. Същевременно сме много ограничени от към продукти.
Много често получавам запитвания за мои рецепти дали биха били сполучливи без яйце.
Яйцата присъстват в почти всяка рецепта за печиво – палачинки, кексове, мъфини. Те са отличен източник на белтъчини и полезни мазнини. Без медицински предпоставки и предложени в правилната възраст, не е необходимо да се избягват в детското меню, a и във вашето. Има случаи, в които обаче детето не е захранено с цяло яйце, има алергия или пък просто вашето семейство предпочита веган вариантите. Тогава успешно можем да заместим яйцето с ралични растителни продукти. Ролята му в печивата е да свързва и слепва сухите съставки заедно, да служи като набухвател и да придава влажност или определена текстура на крайния продукт. Е, разбира се трудно е да заместим яйцето в ястие, като омлет или бъркани яйца, но все пак има храни, които успешно се справят със задачата в печива, салати, палачинки, хляб и други.
Ето цели 8 варианта, с които може да замените яйцето. А ето и още няколко съвета, които мога да добавя към съдържанието:
- Когато избирате някой от вариантите, преценявайте вида на заместителя според функцията, която трябва да изпълнява. Ако рецептата е сладка, подберете банан, сладък картоф или ябълково пюре. Ако е солена – нахутено брашно или ленено семе. Ако търсите ефект на набухвател в печивата с брашна, не забравяйте да добавите към заместителя и бакпулвер или комбинация от сода и лимонена киселина.
- Когато използвате семена (чия и ленено), накисвайте ги предварително във вода за 30-60 мин., така че да набъбнат и да се получи „спояващ“ ефект в печивото.
- Накиснатите в топла вода овесени ядки или овесени трици също са прекрасен начин за слепване на съставките.
- Може да ви стори странно, но чудесен заместител на яйцата в печива може да бъде не само нахутът, но и всякакъв вид боб. Бобеното пюре придава плътност и прави сместа много по-гъста.
Отзиви