8 КОМБИНАЦИИ С КИСЕЛО МЛЯКО
Знаете ли, че според статистически данни, консумацията на кисело мляко на глава от населението именно в родината му, е намаляла двойно в последните 20 години? М да, удивително, но факт!
Явно сме се унесли по чуждестранните и засукани рецепти с екзотични продукти и сме позабравили какво богатство имаме.
Нека да си припомним някои от ползите от консумацията му:
- храносмила се по-лесно от прясното, защото при ферментацията се отделя ензимът лактаза. Той липсва при някои деца и именно наличността му в готовия продукт улеснява работата на стомахчето. Процесът на подкиселяване на млякото спомага и за разпада на млечната захар (лактоза), така че то много по-лесно се усвоява от хора с алергии. А бактериалните ензими разграждат млечния протеин казеин – още една причина много от децата, които имат доказана алергия към белтъка на кравето мляко да приемат безпроблемно киселото;
- улеснява приема на калция;
- балансиран източник на протеини, мазнини, въглехидрати и минерали;
- бактериалните култури в киселото мляко стимулират производството на бели кръвни телца от организма. А това са клетките, които отговарят за имунната реакция;
- лактобацилите, които се съдържат в киселото мляко, благоприятстват растежа на „добри бактерии“ в дебелото черво. Това създава регулярен ритъм на изхождане при мъниците;
- в 230 гр. кисело мляко се съдържат 450 мг. калций, което се равнява на половината от дневната нужда за деца.
В инфографиката (снимка) ви споделям 8 простички и лесни идеи как да добавите още вкус в киселото мляко на вашите мъници.
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
Отзиви