КОЛЕДЕН ЛИНЦЕР
Коледа е тук, щом в кухнята замирише на меденки, канела, джинджифил. А линцерите са тези малки коледни изкушения, пристигнали от Австрия и наложили се в дома на всеки българин. Достатъчно е човек да ги опита веднъж, за да му станат любими. Аз например съм толкова голям фен, че не чакам следващата Коледа. Приготвям ги за други празници, а понякога и без повод.
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
➤ 2 бр. жълтъци
➤ 1 ч.ч. захар
➤ 150 гр. бадемово брашно
➤ 250 гр.масло
➤ 2 ч.ч. бяло брашно (около 300 гр.)
➤ ванилия
➤ лимонови корички
➤ 1 ч.л. канела
➤ сладко от малини
➤ пудра захар за поръсване
С миксер разбийте мекото масло ,заедно със захарта, до пухкав маслен крем. Добавете жълтъците, ванилията и лимоновите корички. Разбъркайте отново и прибавете бадемовото брашно. Прибавете бялото брашно и канела. Омесете тесто, с помоща на силиконова шпатула. Добавете готовото тесто за 30-40 минути в хладилник, за да се охлади и в последствие оформи по-лесно. Вече стегналото тесто разделете на две топки, които разточете между два листа хартия за печене. Дебелината е около половин сантиметър. Хартията ще ви помогне, така че тестото да не залепва по точилката и да се къса. Двата разточени листа тесто прехвърлете в тавичка, така както са - с хартията. Приберете ги отново в хладилник за поне 1 час.
Масленото тесто е капризно за оформяне, затова работете с един лист поетапно. Първо изкарайте само един лист от хладилника и изрежете бисквитките с подходящи резци. Изрезките разточете отново между лист хартия, а ако тестото се е отпуснало много, приберете отново в хладилник. През това време може да използвате втория охладен лист. Направете така, че винаги да работите със студено и по-твърдо тесто, лесно за рязане и оформяне.
Бисквитките прехвърлете внимателно в тавичка с хартия за печене. Печете сладките на 180 градуса на горен и долен реотан, средно за около 15мин. Времето за печене зависи от характеристиките на фурната и дебелината на сладките. След като се охладят, ги слепете със сладко и поръсете с пудра захар.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- НЕ месете или разточвайте тестото с ръце. От топлината им тестото ще се отпусне още по-бързо и ще се разкъсва лесно.
- Правила съм тази рецепта във вариант без млечни, като замених кравето масло с кокосово. Ако предпочитате този вариант, намалете количеството на мазнината на половина.
- Посоченото количество захар е малко и сладостта идва предимно от малиновото сладко. Тестото няма сладък вкус. Аз умишлено целях това, защото сладкие предлагам на детето, а и като цяло всички у дома се стремим да косумираме по-малко захар (под всякаква форма). Ако вие обаче нямате такива притеснения, добавете допълнтелно количество, така че да пасне на вашия вкус.
Отзиви