ФЪСТЪЧЕНИ БИСКВИТИ




Ако сте наблюдателни, вероятно вече знаете, че съм голям фен на американската комбинация peanut butter and jelly (фъстъчено масло/конфитюр). Този път към тази комбинация добавих друго любимо лакомство - бисквити.
Получи се разкошно трио, в което се обзалагам, че децата ви и самите вие ще се влюбите. Приготвят се много лесно и се получават много меки и сочни.
Децата ще се радват да ви помогнат при приготвянето им. Оформянето на топки тесто за бисквитките и притискането на пръстчета са истинска забава.
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!

➤ 1/2 ч.ч. брашно по избор (аз използвах от спелта)
➤ 1 яйце
➤ 1/3 ч.ч. фъстъчено масло
➤ 1/2 ч.л. сода
➤ 30 мл. вода
➤ мармалад от сини сливи (без захар)
➤ 1 ч.л. кокосова захар

Най-подходящо е да се ползва т.н. creamy peanut butter (кремообразно фъстъчено масло), но не винаги се намира лесно на пазара. Затова, когато не разполагам с такова, си правя сама. Фъстъченото масло разбивам с водата в блендер, до получаване на пухкав и лек крем. След това към него добавяме разбитото яйце, содата, захарта и накрая брашното.
Охлаждаме сместа в хладилник за 1 час. Оформяме бисквитки. Аз използвах пош за тестото, защото нямах време да дочакам охлаждането и сместа ми беше по-рядка. В средата на всяка бисквитка правим ямка, в която слагаме от мармалада.
Печем в тавичка с хартия за печене, на 180°С за 10-15 минути или до зачерваване.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- Рецептата е подходяща за деца, при които са въведени ядки. Но са чудесен начин и да въведете алергени, според типа и метода на захранване. Аз предложих тези бисквитки на сина ми на 11 месеца.
- В доза за възрастни може да се добави подсладител на вкус, а при децата и да се пропусне.
- За безглутенов вариант може да се добави кокосово или бадемово брашно, но тогава бисквитките стават по твърди и ронливи.
Отзиви